Macron opfordrer Israels leder til at vise mod i fredsproces

Macron beder om fornyet tillid og byggestop i bosættelserne, hvis fredsforhandlingerne skal ud af dødvandet.
Den franske præsident, Emmanuel Macron (t.h.) tog søndag imod Israel premierminister, Benjamin Netanyahu, ved Elysée-palæet i Paris.
Den franske præsident, Emmanuel Macron (t.h.) tog søndag imod Israel premierminister, Benjamin Netanyahu, ved Elysée-palæet i Paris. Foto: Ludovic Marin/AFP

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, beder den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, om at vise "mod" over for palæstinenserne.

Der må opbygges en form for tillid, der kan hjælpe fredsprocessen i gang igen, siger Macron efter et møde med Netanyahu i Paris søndag.

- Jeg opfordrede premierministeren til at vise mod i sin omgang med palæstinenserne for at få os ud af det nuværende dødvande, siger Macron.

Den franske præsident fordømmer angreb på Israel efter USA's anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad.

Præsident Macron understreger samtidig, at konflikten skal løses via en tostatsløsning.

Han har sagt til Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at han ikke støtter USA's anerkendelse af Jerusalem som hovedstad.

En lang række europæiske lande har, som de fleste lande i verden, kritiseret Trumps melding i denne uge, hvor han gjorde op med flere årtiers amerikansk mellemøstpolitik.

De fleste lande mener, at Jerusalems fremtidige status skal afgøres gennem forhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne.

Macron opfordrer samtidig den israelske leder til at genoptage forhandlinger med palæstinenserne.

Han understreger, at et stop for byggeriet i de israelske bosættelser vil være et vigtigt signal at sende til palæstinenserne, skriver Reuters.

Netanyahu svarede Macron, at når først palæstinenserne anerkender den "virkelighed", at Jerusalem er Israels hovedstad, vil det fremme fredsforhandlingerne.

- Det vigtigste om fred er i første omgang at anerkende, at den anden part har en ret til at eksistere, siger den israelske premierminister efter mødet med Macron.

Netanyahu var på besøg hos præsidenten i Paris forud for et møde med EU's udenrigsministre mandag.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.