'Månedens medarbejder' får Porsche og penge
Danske arbejdspladser hædrer i stigende grad de bedste medarbejdere. Foto: Colourbox
Danske arbejdspladser kårer i stigende grad sine bedste ansatte. ’Det er blevet stuerent både at være og kåre den bedste’, siger ekspert.

Flere og flere virksomheder sætter hver måned et diplom op på væggen i butikken med overskriften ’Månedens Medarbejder’

Nogle gange følger der bare en kuglepen med. Andre gange er der ekstra kroner i lønposen.

Det er virkeligheden for flere og flere ansatte rundt omkring på de danske arbejdspladser. For tendensen spreder sig.

Det forklarer Henrik Holt Larsen, professor ved Institut for Organisation og Arbejdssociologi ved Copenhagen Business School.

”Man kigger mere på individuel præstation og synliggør dem, der gør det bedst,” siger han.

Porsche frem for diplom


Tendensen, der er hentet direkte fra USA, skyldes, at vi i de senere år har fået en mere individualiseret kultur, hvor det er blevet mere ’stuerent’ at synliggøre individuelle forskelle, forklarer Henrik Holt Larsen.

”Det ligger meget i den amerikanske kultur, at man i langt højere grad synliggør, hvem der er den bedste, for eksempel med præmier og kåringer,” siger Henrik Holt Larsen.

Han nævner som eksempel, at en amerikansk virksomhed stiller en Porsche til rådighed for den udvalgte, ligesom nogle firmaer reserverer de bedste parkeringspladser til vedkommende. På den måde bliver der tildelt status på direkte vis.

Kuglepenne og ekstra løn McDonald’s


Herhjemme er det bedst kendte eksempel nok burgerkæden McDonald’s, der altid har kåret de bedste medarbejdere.[pagebreak]

Mellem menukort og prislister hænger der tre diplomer: En til månedens og årets medarbejder samt en til årets leder. Udover diplomet i restauranten får vinderen en gave, som kan veksle fra kuglepenne til en ekstra slat på lønsedlen.

Og de ansatte hos McDonald's går op i kåringerne. Det forklarer HR-direktør Lise-Lotte Helms-Olesen.

”Vi ser, at andre medarbejdere ønsker at blive det. Derfor skaber det en motivation blandt de ansatte, som gerne vil gøre sig umage for at leve op til forventningerne,” siger hun.

Lise-Lotte Helms-Olesen mener, at det er vigtigt at anerkende, når ansatte leverer en ekstraordinær indsats. Derudover er kåringerne en effektiv måde at vise, hvad virksomheden gerne vil have.

"Det bliver synligt for alle, hvad der skal til for at blive en succes. Så vi tror, at ved at gøre det sådan, får vi mere af den adfærd, vi gerne vil se hos McDonald’s," siger hun.

Taler til konkurrencemennesker


Ifølge Henrik Holt Larsen er der flest ’månedens medarbejdere’ blandt folk, som har med salg at gøre.

”Det kendetegner meget detailbranchen. Dem, der tænder mest på det, er ofte folk, som er konkurrencemindede i forvejen, og det er sælgere jo. Derfor virker det især her,” siger han.

Tendensen er dog begyndt at brede sig til flere forskellige faggrupper, forklarer Henrik Holt Larsen. For eksempel er man indenfor det offentlige begyndt at kåre de bedste ledere, ligesom fænomenet optræder i Henrik Holdt Larsens egen verden.

”Her (Copenhagen Business School) har vi fået undervisnings- og forskningspriser, og det er ellers et miljø, hvor man før i tiden har været kollektivt tænkende og ikke har skullet stikke næsen for meget frem,” siger han.


Kender du til kåringer, hvor månedens medarbejderen får en ekstraordinær stor gave. Så tip Avisen.dk og skriv til ole@avisen.dk.