Målrettet motion kan bremse kronisk sygdom
Eksperter og behandlere mener, at kommunerne skal satse intenst på målrettet motion mod store folkesygdomme.

Målrettet motion under vejledning er bedste og på sigt billigste behandling af folkesygdomme som diabetes 2, KOL, gigt og overvægt ifølge en række forskere og behandlere. Derfor mener de også, at der er klar gevinst både for patienter og samfundsøkonomi ved at tilbyde Motion på Recept til omkring en million kronisk syge danskere.

Før stod sygehusene og amterne for både behandling og efterfølgende forebyggelsestilbud herunder motion til patienterne. Men med kommunalreformen fik regionerne sygehusbehandlingen, mens kommunerne overtog forebyggelsen, når patienten er udskrevet.

Ifølge seniorforsker i sundhedsfremme og forebyggelse Finn Breinholt Larsen fra Region Midtjylland betyder det, at mange kroniske patienter ikke længere ser træning som led i behandlingen, og færre tager imod tilbuddene.

- Der er behov for tilbud særligt målrettet den enkelte patient. Vi ved, at det virker, men at det er meget svært for patienter at finde motivation til at motionere på egen hånd, siger formanden for Danske Patienter, Lars Engberg.

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, Anny Winther (V), er enig i, at motion er vigtig. Men alligevel mener hun ikke, at Motion på Recept henvist af læger, som var udbredt i amternes tid, skal genopstå.

- Det er for meget patientgørelse. I stedet vil vi sætte ind med almene træningstilbud under vejledning på sundhedscentrene, og som lægerne forhåbentlig også vil henvise til. Det er en god og billigere løsning end Motion på Recept, siger hun.

Den køber Lars Engberg ikke.

- Selvfølgelig koster det noget at etablere nye tilbud på den korte bane. På sigt er det langt dyrere, hvis man lader være, fordi det betyder, at patienter med kronisk sygdom bliver mere syge, hvilket belaster samfundsøkonomien endnu mere, siger han.

/ritzau/