Politisk kursskifte ventes efter sejr til oppositionen i Kosovo
To oppositionspartier, Vetevendosje og LDK, har foreløbig sikret sig 25,9 procent og 25,2 procent af stemmerne, siger valgkommissionen. Lederen af Vetevendosje, Albin Kurti, ses her i midten ved en valgfest søndag. (Foto: Armend Nimani/Ritzau Scanpix)
Partiet PDK, der har sit udspring i Kosovos Befrielseshær, erkender nederlag ved parlamentsvalg søndag.

Valgkommissionen i Kosovo oplyser, at to oppositionspartier fører, efter at næsten 75 procent af stemmerne er talt op efter søndagens parlamentsvalg.

De stryger forbi det parti af tidligere partisaner i Kosovos Befrielseshær (UCK), som har domineret den unge stat i det seneste årti.

To oppositionspartier, Vetevendosje og LDK, har foreløbig sikret sig 25,9 procent og 25,2 procent af stemmerne, siger valgkommissionen.

PDK, der har sit udspring i UCK, har været ved magten siden 2007. Det står med tre fjerdedele af stemmerne talt op til 21,4 procent, og partiet har søndag aften erkendt, at det har lidt nederlag ved valget.

Det varsler et politisk kursskifte i Kosovo.

Valget blev udskrevet i utide, efter at PDK's premierminister Ramush Haradinaj i juli blevet stævnet af en krigsforbryderdomstol i den hollandske by Haag.

Det skete på et tidspunkt med mange skænderier i parlamentet om, hvordan man skal agere i bestræbelserne på at normalisere forholdet til Serbien. Det er en proces, der har været stærkt støttet af EU, men som er havnet i et dødvande.

Korruption og arbejdsløshed har været dominerende emner under valgkampen.

Med resultatet spår flere, at lederen af Vetevendosj, Albin Kurti, vil tage over på premierministerposten.

Han er i Kosovo primært kendt for sin tid som studenteraktivist i 1990'erne, hvor han protesterede mod serbisk undertrykkelse af kosovoalbanere, inden borgerkrigen brød ud.

Dermed ville en regering under hans ledelse højst sandsynligt indtage en mere skeptisk linje i forhold til Serbien - flere medlemmer af hans parti har udtalt sig meget kritisk om en eventuel normalisering af forholdet med nabolandet.

Det er ellers noget, EU har forsøgt at forhandle om.

Kosovo var indtil 1999 en autonom provins i Serbien. Serbien slog hårdt ned på flertalsbefolkningen af etniske serbere, og det fik samme år Nato til at gribe ind.

I 2008 udråbte Kosovo sig som en selvstændig stat og er anerkendt af USA og de fleste lande i Europa, herunder Danmark.

/ritzau/AFP

/ritzau/AFP
via Listen To News