Måling: Samuelsen egnet som partiformand
Det er i orden, at betale rockere og samtidig stå i spidsen for et parti i Folketinget, mener danskerne. Foto: Carsten Snejbjerg/POLFOTO/Arkiv / POLFOTO
Anders Samuelsen (LA) er egnet som partiformand, selvom han gik uden om politiet og betalte rockere. Det mener danskerne, ifølge måling.

Danskerne mener sagtens, at man kan betale til organiseret kriminalitet og samtidig være formand for et parti i Folketinget.

Flere end syv ud af ti danskere svarer, at Anders Samuelsen stadig kan være partiformand, selvom han betalte sin søns narkogæld til rockere og ikke lod politiet ordne sagen.

Det viser en meningsmåling lavet af Wilke for Nyhedsbureauet Newspaq, hvor 19 procent siger, at Samuelsen ikke er egnet, mens ni procent ikke har taget stilling.

De overbærende danskere skyldes ifølge valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet, at der er lang snor, når det handler om at redde sin søn fra rockere.

"Det er let at sætte sig i Anders Samuelsens sted, og opfattelsen blandt danskerne, er, at kommer man i kløerne på rockerne, så skal man komme ud af de klør, selvom det ikke er helt efter bogen," siger Rune Stubager til Newspaq.

Han tvivler på, om Samuelsens selvtægt får betydning, men hvis den gør, så bliver det medvind i meningsmålingerne.

"Det kan give Anders Samuelsen og partiet et lidt mere menneskeligt ansig, hvor de ellers på det seneste - med Joakim B. Olsens udtalelser - har vist sig som hardlinere, når det gælder de svageste i samfundet. Men det her viser en blødere side," forklarer forskeren.

I Danmark har vi en høj tolerancetærskel for, hvad politikerene laver i deres privatliv, oplyser professor i statskundskab Jørgen Goul Andersen. Grænsen går dog ved ulovligheder.

"Hvis politikere ikke laver korruption, snyder eller noget andet ulovligt, så kan man næsten slippe af sted med det meste i Danmark," siger Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet og uddyber:

"Selvom vi normalt regner med at politikerne går forrest, så tænker alle, hvad de selv ville have gjort. Og Anders Samuelsen har trods alt ikke gjort noget ulovligt."

Også han tror, at den store opbakning fra danskerne måske kan veksles til vælgervaluta. Om ikke andet, så får Liberal Alliance i hvert fald lidt medieomtale, så de ikke bliver glemt helt, slutter professoren.

Hverken Anders Samuelsen eller andre i Lilberal Alliance har ønsket at kommentere målingen.

Undersøgelsen er gennemført den 9. november 2011 via internet blandt 618 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Usikkerheden er på +-3,96 procent på totaler.

faktaboks

Mener du, at Anders Samuelsen er egnet som formand for et parti i Folketinget, efter han har betalt narkogæld for sin søn til rockere og ikke fulgt politiets anvisning?

Ja: 72 procent
Nej: 19 procent
Ved ikke: 9 procent

Kilde: Wilke for Newspaq