Måling: Danske vælgere efterlyser et nyt højreparti

Flere vælgere savner et parti med strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti.
Flere vælgere efterlyser et parti med en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti, viser måling. Arkivfoto af Folketingssalen.
Flere vælgere efterlyser et parti med en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti, viser måling. Arkivfoto af Folketingssalen. Foto: Johan Wessman, News Øresund/free

Dansk Folkepartis indvandrerpolitik er ikke længere stram nok for en del af danskerne.

Knap 13 procent svarer i en måling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, at de "savner et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti".

I blå blok er det 19,5 procent, der efterspørger sådan et parti, og 21 procent anfører her, at de vil overveje at stemme på et "nationalkonservativt parti til højre for Dansk Folkeparti med stop for indvandring som hovedemne".

Tallene er indsamlet i dagene efter angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, og det kan forklare dele af den forholdsvis markante efterlysning, men det forklarer ikke det hele, mener eksperter.

Forskerne er overraskede og havde ikke regnet med, at der fandtes folkelig opbakning til en udlændingepolitik strammere end Dansk Folkepartis, men partiets eksplicit midtsøgende stil, der ellers er blevet brugt til at forklare partiets store fremgang i meningsmålingerne, har tilsyneladende også haft sin pris.

- Det overrasker mig virkelig. Der har været en antagelse om, at der ikke har været plads til højre for Dansk Folkeparti - det har jeg også selv sagt - men dette viser jo, at det er der, siger Chris Holmsted Larsen, der forsker i politisk ekstremisme i Danmark, til Jyllands-Posten.

I DF ryster man ikke på hånden, hvis man spørger næstformand Søren Espersen.

- Vi er, som vi er, og gør det, vi gør. Hvis der nogen, der ikke synes om det, må de jo stemme på et andet parti. Jeg kan slet ikke se, hvorfor jeg overhovedet skulle have en mening om det, siger han til avisen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.