Lykketoft: Brug flere skattekroner på partierne
Partierne skal have flere penge fra staten. Det forslag vover Mogens Lykketoft at komme med. Han er nestor hos Socialdemokraterne og formand for Folketinget. Foto: Stine Bidstrup/Polfoto.
Det er nødvendigt, at staten bruger flere penge på at støtte partierne. Det mener Mogens Lykketoft (S). Han bliver mødt med et klart nej fra Dansk Folkeparti og Venstre.

Partierne i Folketinget får i år over 100 millioner skattekroner. Men det er ikke nok. Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de øvrige partier skal have endnu flere penge fra staten til deres arbejde.

Det mener den socialdemokratiske nestor Mogens Lykketoft. Han er formand for Folketinget og optaget af at få lavet en reform af støtten til partierne.

- Over tid bør man styrke den offentlige finansiering af partierne, siger Mogens Lykketoft til Avisen.dk.

Han har flere argumenter for sit ønske om at pumpe flere skattekroner ind i partierne. Blandt andet vil han gerne gøre partierne mindre afhængige af særinteresser. Altså mindre afhængig af bidrag fra private donorer som Maersk, Saxo Bank, Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Metal.

I et år som dette med Folketingsvalg kan de private bidrag til nogle partier overgå den offentlige støtte. Det skete for Konservative og Liberal Alliance i 2011, da der sidst var valg til Folketinget.

- Ingen partier skal være afhængige af privat støtte i en grad, hvor nogle kan købe sig til at bruge partiet som megafon, siger Mogens Lykketoft.

Se til Sverige

Mogens Lykketoft argumenterer også med, at nabolandene Sverige og Norge bruger næsten tre gange så meget på at støtte partiernes arbejde sammenlignet med Danmark. I 2013 fik de danske partier tilsammen 105 millioner kroner fra staten.

- Vi har brug for en bedre balance i Danmark mellem privat og offentlig støtte. Og her kan vi hente god inspiration fra Sverige og Norge, som bruger langt flere penge på partistøtte, siger Mogens Lykketoft.

DF: Nej, giv mindre

Mogens Lykketoft bør glemme alt om at bruge flere skattekroner på partierne. Det mener Søren Espersen, som er politisk næstformand for Dansk Folkeparti.

- Partierne får enorme summer i statsstøtte i forvejen, så der er ingen grund til at sætte støtten op. For min skyld må den faktisk gerne blive sat ned, siger Søren Espersen til Avisen.dk.

I Venstre er man heller ikke til sinds at udskrive en større check til partiernes arbejde. Til Avisen.dk siger partiets næstformand, Kristian Jensen:

- Vi ser ikke noget behov for at ændre på statens støtte til partierne. Det vil være usundt, hvis partierne bliver mere afhængige af staten.

En lille åbning

Inden længe ventes regeringen at komme med et udspil til nye regler i forhold til partistøtte. I den forbindelse skal der være forhandlinger blandt andre med Enhedslisten. Herfra kan Mogens Lykketoft måske få opbakning til sit ønske.

- Vi vil godt overveje at sætte partistøtten fra staten op, hvis det for eksempel kan fremme, at vi får nye regler om større åbenhed om bidrag fra private sponsorer, siger politisk ordfører for Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen.

Mogens Lykketoft selv er godt klar over, at det er op ad bakke at skaffe politisk og folkelig opbakning til at bruge flere af skatteborgernes penge på partierne. Tidligere har han skrevet:

- Det kræver mod at hæve den offentlige partistøtte.