Det er lige så naturligt, som at trække vejret og faktisk har det meget med netop det at gøre. For når vi – 10 gange om dagen og nogle gange meget mere – slår en prut, så er det fordi, vi sluger luft, når vi spiser, drikker, ryger, tygger tyggegummi, eller trækker vejret hurtigt, hvis man er nervøs etc.
Det er det, som hedder luft i maven udefra. Men der produceres også luft i maven indefra. Det er tarmbakterierne, som producerer luften, og derfor betyder det meget, hvad du spiser. Luften dannes bl.a. hvis maden er for fed eller har mange fibre. Faktisk så er rigtig sund mad som frugt, bønner, kål, korn og ærter de værste syndere. Dette skyldes, at dette er mad med højt indhold af fibre. Fibre har mange fordele. Det aktiverer fordøjelseskanalen, regulerer blodsukkeret og kolesterolet. Men fibre har desværre også den ulempe, at det ofte kan give luftgener fra maven.
Det kan du gøre
Hvis du synes, du lider af meget luft i maven, så undgå i en periode at spise mad, der giver luft i maven som ovennævnte mad og især løg, som næsten med sikkerhed giver alle luft i maven.
Du kan også tygge maden grundigere og nedsætte forbruget af hårdt slik, tyggegummi, sodavand, øl og andre kulsyreholdige drikke.
Motion er godt – også mod luft i maven. Den fysiske aktivitet stimulerer tarmens bevægelser og produktionen af luft mindskes.
Husk lægen
Hvis du bliver ved med at have meget generende luft i maven, får stærke mavesmerter eller smerter, som varer ved, pludselig bliver oppustet, uden at der afgår luft, eller hvis du ikke har afføring eller der er blod eller slim sammen med luften eller afføringen, eller du har luft i maven og samtidig eller skiftevis diarré og forstoppelse. I alle de tilfælde skal du kontakte din læge.Du har øget risiko for luftgener fra maven, hvis du
har intolerans for laktose eller gluten, spiser meget frugt, grøntsager, korn og bælgfrugter, har en kronisk sygdom i tarmen, som divertikulitis eller en kronisk betændelse i tarmen eller har irritabel tarm.