Lucas og Sofie topper navneliste
Magnus og Mathilde er slået af pinden som de mest populære drenge- og pigenavne.

Efter sommerferien i 2012 får lærerne på landets skoler travlt med at lære efternavnene på de mange drenge og piger med navnene Lucas og Sofie udenad.

De to navne topper nemlig listen over de mest populære navne blandt danske børn født i første halvdel af 2006. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Hos pigerne har Sofie lagt sig i toppen i stedet for Mathilde, der kun nåede et enkelt år på førstepladsen. 26 ud af 1.000 piger fik navnet Sofie.

Helt nye navne på listen over de 50 mest populære pigenavne er Filippa, Karla og Silje.

Magnus er fortrængt

Også blandt drengene er der en ny topscorer. Magnus er blevet fortrængt fra førstepladsen af Lucas. 27 ud af 1.000 drenge født i de første seks måneder af 2006 fik navnet Lucas.

David, Villads, Albert og Peter er nye i top-50.

At Magnus og Mathilde har måttet overlade tronen til nye navne, kommer ikke som en overraskelse for ph.d. i navneforskning Birgit Eggert, Københavns Universitet:

»Det er ganske normalt med udskiftning helt i toppen af listen. Hvis man ved, at et navn har ligget nummer et, er man ikke så tilbøjelig til at vælge det. Så vælger man typisk et af de andre navne, der er oppe i tiden,« siger Birgit Eggert, der mener, at forældres valg af navn til deres poder først og fremmest sker med hjertet.

»Man vælger det, man bedst kan lide. At det så ofte er bestemt at tidens trend er noget helt andet,« siger hun.

Blandt drengenavnene er gamle bibelske navne som Lucas, Noah og David stærkt repræsenteret. Birgit Eggert mener dog ikke, at danskerne vælger de gamle bibel-navne på grund af religion.

Bibelske navne

»Det er en trend, der begyndte allerede i 1970’erne. Jeg tror snarere, at det handler om, at de bibelske navne er lidt anderledes end de mere traditionelle navne som Jens og Niels. Bibelnavnene skiller sig lidt ud, og det kan folk tilsyneladende godt lide,« siger hun.

På pigelisten er de gamle danske og nordiske navne derimod mere populære med blandt andet Freja helt oppe på tredjepladsen.

Samtidig hæfter navneforskeren sig ved, at navnene Mathilde, Emilie og Caroline også optræder i deres kælenavnsvariation.

»Vi har både Tilde, Mille og Line på listen. Det er meget sjovt, at de forkortede navne på den måde optræder side om side med oprindelsesnavnene,« siger Birgit Eggert.