Lov vil give FE adgang til persondata fra teleselskaber
Notat viser, at Forsvarets Efterretningstjeneste med lovforslag vil få lettere adgang til data end PET.
Hvem, hvornår og hvor lang tid. Et nyt lovforslag vil angiveligt give Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til såkaldte logningsfiler fra teleselskaber, der indeholder data om dine telefonsamtaler. Genrefoto.
Hvem, hvornår og hvor lang tid. Et nyt lovforslag vil angiveligt give Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til såkaldte logningsfiler fra teleselskaber, der indeholder data om dine telefonsamtaler. Genrefoto. Foto: Colourbox/free

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) får mulighed for - under visse betingelser - at overvåge danskere, der befinder sig i udlandet, hvis et lovforslag, der er under behandling i Folketinget, bliver vedtaget.

Nu viser det sig ifølge et såkaldt høringsnotat, som Forsvarsministeriet har udarbejdet, at lovforslaget også vil give FE lov til at indhente oplysninger om danske borgere fra teleselskaber i Danmark.

Det skriver Information.

Forsvarsministeriet bekræfter også over for avisen, at FE, der er Danmarks udenrigsefterretningstjeneste, vil få adgang til oplysninger om danske teleselskabers kunder, som selskaberne gemmer som følge af de såkaldte logningsregler.

Det er blandt andet oplysninger om, hvem en person har sms'et til, ringet til og modtaget opkald fra. Oplysninger, som gemmes et år tilbage i tid.

Det betyder ifølge jurister, at FE i visse situationer får lettere adgang til de loggede oplysninger, end politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har i dag.

- Der skal mindre til, før FE kan få adgang til persondata, siger Jacob Mchangama, der er direktør i den juridiske tænketank Justitia, til Information.

I dag er det alene politiet og PET, der har adgang til at indhente disse oplysninger via teleselskaber, og det kræver en dommers godkendelse, før politiet kan få adgang.

FE vil også skulle indhente en dommerkendelse, men kravet til, hvornår tjenesten kan opnå en dommerkendelse, er ifølge lovforslaget "lempeligere" end det, som politiet og PET skal leve op til.

- Det problematiske ligger i, at mistankekravet er lavere i lovforslaget end i retsplejelovens regler om politiets adgang til indgreb i meddelelseshemmeligheden, siger Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet på Københavns Universitet, til Information.

Det var den tidligere SR-regering, der efter angrebene i Paris og København foreslog at give FE adgang til at overvåge danskere i udlandet uden en dommerkendelse.

På grund af valget i juni nåede lovforslaget ikke at blive vedtaget, men Venstre-regeringen har nu genfremsat det uden ændringer.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.