Louise er en af de få kvinder i skurvognen: "Det værste er fordommene"
- Jeg synes ikke, det er svært at være ene kvinde. Fordommene er klart de værste. Og de værste er fra folk udefra, jeg ikke kender, siger Louise Tingvold Jensen. Foto: Privat
Når 20-årige Louise Tingvold Jensen fra Stevns small-talker med sine kollegaer i skurvognen, er det sjældent om madlavningsopskrifter eller børnenavne.

Kollegaer kan have stor betydning for trivslen på en arbejdsplads. Hvordan er det så lige at navigere et sted, hvor alle dine kollegaer er af modsatte køn?

Nemmere end man skulle tro ud fra Louise Tingvold Jensens vurdering. Hun har arbejdet som VVS'er i tre år sideløbende med, at hun er på skolebænken. Hun er oprindeligt fra Stevns, men arbejder i dag i Roskilde.

- Jeg synes ikke, det er svært at være ene kvinde. Fordommene er klart de værste. Og de værste er fra folk udefra, jeg ikke kender, siger Louise Tingvold Jensen.

En klassisk fordom kunne være at alle hendes mandlige kollegaer rager på hende, forklarer hun.

Boss Ladies

Der skal mere fokus på kvinder i bygge- og anlægsbranchen. Den sag kæmper de for i Boss Ladies, som er et tiltag, der udspringer fra non-profit organisationen Divérs.

Ifølge Divérs skal de fordomme, som blandt andet Louise Tingvold Jensen oplever, nedbrydes sammen med det kønsopdelte arbejdsmarked.

- Det er præcis det, vi har brug for, når vi skal have brudt med stereotyper om, hvad piger og drenge kan blive, siger direktør for Divérs Nina Groes.

Målet er at flere piger skal tage en håndværkeruddannelse. Derfor går STARK Fonden nu ind i projekt Boss Ladies.

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af piger på uddannelserne inden for teknologi, byggeri og transport er steget. Lige så er tilmeldingerne til erhvervsuddannelserne også gået frem med 0,7 procentpoint siden 2018.

Louise Tingvold Jensen har nu hos Boss Ladies fået dækket et behov, som hun slet ikke vidste, hun havde.

- Jeg har fået det fællesskab, som jeg ikke har på byggepladsen, hvor jeg går alene blandt 25 mænd. Det er rart at dele mine erfaringer med andre, der har oplevet det samme med udgangspunkt i den samme verden, forklarer hun.

Der er ikke mange kvinder, der har lyst til at blande cement eller samle møtrikker.

Ifølge Dansk Byggeri er det kun ni procent af det samlede antal beskæftigede i bygge- og anlægs- og installationsbrancherne, som er kvinder.

Respekt!

Louise Tingvold Jensen har arbejdet på den samme byggeplads i tre år. Det var ikke fra dag et, det lykkedes at skabe respekt.

Selv tænkte hun, at den nemmeste måde var at nedbryde alle grænser. Også i skurvognens omklædningsrum.

- Jeg klædte bare om sammen med dem, og det kunne jeg godt mærke, de syntes var underligt. "Ej, det kan du da ikke", sagde de, husker Louise Tingvold Jensen og fortætter:

 - Jeg smider ikke tøjet for at være seksuel, jeg smider bare tøjet for at skifte til mit private tøj eller til arbejdstøj for at kunne udføre det stykke arbejde, jeg er blevet sat til.

Der er nogle traditionelle, kønsdominerede roller, der aldrig vil ændre sig, spår Louise Tingvold Jensen. Hun tror, hun bliver nødt til at lære at leve med det. Indtilvidere går det okay.

Hun husker en specifik episode, hvor en kollega misforstod hendes høflighed, da hun holdt døren.

- Jeg tror, det ligger helt grundlæggende i mænd, at de skal please kvinden. Noget så simpelt som: ’Hvorfor er det dig, der holder døren for mig?’, siger Louise Tingvold Jensen.

Hun er aldrig i tvivl om, hvad hun skal svare, når en mandlig kollega spørger dumt.

- Hvorfor er det dig, der skal holde døren for mig?

via Listen To News