Lønmodtagere – hold jer ikke tilbage
Løn · Statsministeren mener, at lønmodtagerne bør være tilbageholdende i deres lønkrav. Men det er noget vrøvl – virksomhedernes chefer scorer millioner i bonus, og derfor skal lønmodtagerne naturligvis også have del i festen

Der var meget i statsministerens nytårstale, der kunne give anledning til en kommentar. Jeg vil dog begrænse mig til bemærkningerne om arbejdsmarkedets parter . Statsministeren udtrykte glæde over, at vi har en fagbevægelse, der udviser ansvarlighed på hele samfundets vegne, når de indgår aftaler.
Det er selvfølgelig svært at tage afstand fra ansvarlighed – ansvarlige ønsker vi jo alle at være. Det er mere det underliggende budskab, der synes at ligge hos statsministeren. Nemlig budskabet om tilbageholdenhed ved de kommende lønforhandlinger, jeg hæfter mig ved. En antydning af, at hvis man ikke udviser den tilbageholdenhed, er det samfundsmæssigt uansvarligt.

Kræv jeres andel

Det er lige stærkt nok! Chefer i virksomhederne hæver bonusser i millionklassen med baggrund i kortsigtede enorme kapitalgevinster – selv i lønmodtagernes egen Dyrtidsfond. Skulle danske lønmodtagere føle sig uansvarlige, hvis de kræver deres andel af gevinsten i de kommende lønforhandlinger!
I FRIE Funktionærer bestemmer vi ikke over vores medlemmers lønforhandlinger. Vore medlemmer er blandt de mange hundrede tusinde, der forhandler deres egen individuelle løn.Vores anbefaling til dem er at se på, hvad deres værdi for virksomheden er. Hvis den er stor, og virksomhedens økonomi er god, er der ingen grund til at være særligt tilbageholdende ved de kommende lønforhandlinger.
I skal ikke føle jer ramt af statsministerens formaninger om ansvarlighed. I skal forlange det, I er værd – det er virksomhedernes ansvar at give jer det!