Løkke vil bevare grænsekontrol indtil EU's kontrol virker
- Vi slipper ikke grænsekontrol, når EU's ydre grænser står åbne, siger statsministeren til nordiske kolleger.

Danmark bevarer sin grænsekontrol, så længe EU's ydre grænsekontrol ikke virker.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Bergen, hvor han mødes med de øvrige nordiske statsministre.

Det er Sveriges Stefan Löfven, Finlands Juha Sipilä, Islands Bjarni Benediktsson og Norges Erna Solberg.

- Så længe EU ikke kan kontrollere de ydre grænser, så beholder vi, desværre, en slags intern grænsekontrol. Det er en skam. Især fra et nordisk synspunkt, siger Lars Løkke Rasmussen:

- Vi har haft nordisk passamarbejde i over 60 år. Derfor er det et tilbageslag, at vi af gode grunde måtte indføre grænsekontrol. Jeg er meget glad for, at Sverige har fjernet identitetskontrol i Øresundsregionen.

Sverige fjernede for nylig kontrollen af passagerer, som blev gennemført i Kastrup Lufthavn. Men svenskerne fastholder paskontrollen i Sverige.

EU har forlænget grænsekontrollen i et halvt år for Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Østrig.

Norge og Island står udenfor EU, men er med i Schengenaftalen, som regulerer EU's ydre grænser. Derfor håndhæver Norge og Island EU's ydre grænsekontrol.

- Hvis Schengen-samarbejdet i EU skal fungere, så må vi lave en aftale om grænsekontrollen. Det omfatter også flygtninge. Derfor arbejder vi så hårdt under Maltas formandskab, siger Sveriges statsminister, Stefan Löfven.

- Det er svært, ja, men det må gøres. EU må vise, at vi fungerer, som vi bør. Det er ikke nogle EU-landes ansvar. Det er alle EU-landes ansvar. Vort mål er at finde en aftale med alle EU-lande.

Sverige har ifølge Løkke fjernet id-kontrollen, fordi der kommer færre flygtninge og migranter. Det skyldes blandt andet EU's aftale med Tyrkiet, mener han.

- EU må styrke samarbejdet om bedre grænsekontrol, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/