Løkke: Vi ønsker at Storbritannien forbliver i EU
David Cameron har fredag besøgt Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet til en snak om EU. Foto: Niels Hougaard/Polfoto
Lars Løkke Rasmussen og David Cameron ser ens på mange ting omkring EU, siger statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gentager fredag det, han længe har sagt: Storbritannien skal forblive i EU.

Det gør han i forbindelse med, at Storbritanniens premierminister, David Cameron, gæster Løkke i Statsministeriet. Briternes fremtidige rolle i EU var samtaleemnet mellem de to herrer.

- Den danske position er meget klar: Vi ønsker, at Storbritannien bliver i EU, siger Løkke.

- Vi har brug for en fornuftig stemme i EU, som Storbritannien er. Vi støtter den pakke, som Storbritannien er blevet tilbudt, siger Løkke.

Han henviser til, at EU-præsident Donald Tusk tirsdag i et kompromisforslag til de britiske krav foreslog, at EU indfører en nødbremse på velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande, og at EU anerkender den britiske modstand mod mere politisk integration.

Cameron har lovet briterne, at de senest i 2017 skal til folkeafstemning, om hvorvidt Storbritannien skal blive i EU under nye betingelser, som Cameron for tiden er ved at forhandle på plads med de øvrige medlemslande.

Premierministeren har blandt andet fremsat som et krav, at EU-borgere skal have boet i Storbritannien i fire år, før de har ret til bestemte velfærdsydelser. Det strider mod grundreglerne for EU-borgernes frie bevægelighed, mener mange.

Løkke mener ikke, at der skal laves afgørende ændringer i det aftalepapir, som Storbritannien har forhandlet på plads.

- Vi har brug for denne aftale, og det papir, som er sat frem, er godt. Der er ikke brug for tilføjelser, men i nogle punkter er der måske brug for mere klarhed.

- Jeg vil støtte Storbritannien i det arbejde. Det er en aftale, som ikke kun vil gavne Storbritannien, men også andre lande, siger Løkke.

Cameron siger, at den britiske aftale skal være ligeså holdbar, som de danske forbehold har været. Bliver den det, vil det også gavne andre lande, herunder Danmark, mener premierministeren.

Udspillet fra Tusk skal diskuteres på et EU-topmøde 18. og 19. februar i Bruxelles.

/ritzau/