Løkke under angreb for at smadre folkestyret

Nedlægningen af regionerne er et slag mod demokratiet, raser regionsrådsformand Bent Hansen (S). Samfundsforskere giver ham ret og ikke ret.
"For mig står det lysende klart, at nu skal det folkevalgte element væk til fordel for professionelle bestyrelser. Det som Anders Fogh Rasmussen kaldte en smagsdommerstyring," siger Bent Hansen (S).
"For mig står det lysende klart, at nu skal det folkevalgte element væk til fordel for professionelle bestyrelser. Det som Anders Fogh Rasmussen kaldte en smagsdommerstyring," siger Bent Hansen (S). Foto: Carsten Lauridsen / POLFOTO

Statsminister Lars Løkke Rasmussen amputerer demokratiet til fordel professionelle bestyrelser af smagsdommere.

Sådan lyder regionsrådsformand Bent Hansens (S) udfald mod Venstres planer om at nedlægge regionerne til fordel for tre sygehusfællesskaber.

"For mig står det lysende klart, at nu skal det folkevalgte element væk til fordel for professionelle bestyrelser. Det som Anders Fogh Rasmussen kaldte en smagsdommerstyring," siger Bent Hansen til Newspaq.

Selvom det endnu ikke står klart, hvordan bestyrelserne i de tre sygehusfællesskaber skal udpeges, så er Bent Hansen ikke i tvivl om, at systemet bliver mere "forretningsbaseret".

"Det er en forsikringsmodel, vi bevæger os hen i. Jeg synes bare, at man skal sige det højt, at det er det, man ønsker i stedet for at have nogle irriterende folkevalgte, så demokratiet kan råde. Det ønsker man åbenbart ikke," siger Bent Hansen.

Samfundsforsker på Aalborg Universitet, professor Johannes Andersen, er enig i, at politisk udpegede bestyrelser giver et demokratisk underskud i forhold til det folkevalgte regionsråd.

"Der forsvinder et demokratisk organ. Men der sker en løbende indskrænkning af demokratiet i Danmark og af de positioner, som demokratiske institutioner kan råde over. Man må se i øjnene, at den alvorlige indskrænkning af demokratiet på det regionale plan allerede skete med strukturreformen i 2007, hvor man skabte et organ, der ikke kan udskrive skatter og dermed have politisk autonomi," siger han.

Hvis den blå blok vinder det snarlige folketingsvalg, så bliver nedlæggelsen af regionerne gennemført i samarbejde mellem Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, der begge har en ny struktur højt på ønskelisten.

Også i Venstres folketingsgruppe er der hård kritik af planerne. Tidligere indenrigsminister Britta Schall Holberg kalder sig "forfærdet i folkesjælen."

"Det har ikke stået i min liberale Venstrebog, at vi gik ind for embedsmandsstyre og centralisering. Jeg har det så dårligt i dag over det her. En af Venstres grundpiller har været det decentrale folkevalgte demokrati, hvor man kan imødekomme de lokale ønsker, der være kan fra egn til egn og fra borger til borger. Det siger man farvel til her," siger venstrepolitikeren, der stiller sig undrende over for statsministerens timing.

Professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er enig i, at en nedlæggelse af regionerne ændrer strukturen i det danske folkestyre.

Han tøver dog med at kalde manøvren for udemokratisk, for det afgørende er sammensætningen af bestyrelserne, påpeger han.

"Muligheden for at påvirke ledelsen via valg er udelukket, men sådan som jeg har forstået det, vil der blive udpeget kommunalpolitikere, som jo er politisk valgte. Og så vil der komme nogle politisk valgte, eksperter, embedsmænd og andet godtfolk. Det afgørende bliver den præcise sammensætning. Er der for eksempel et flertal af kommunalpolitikere, så er der stadig et demokratiunderskud, fordi de ikke er direkte valgt. Men de har dog været på valg og skal stå til regnskab," siger Kjeld Møller Pedersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.