Danmarks og Polens frustrationer over EU-Kommissionens behandling af et kontroversielt russisk gasprojekt i Østersøen får nu EU-præsident Donald Tusk til at byde sig til som mægler.
Ifølge Ritzaus oplysninger bragte både Danmark og Polen sagen op under torsdagens debat på et EU-topmøde i Bruxelles.
Ifølge uformelle noter fra mødet, som Ritzau har set, ser der ud til at have været en relativt skarp ordveksling mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), den polske premierminister, Beata Szydlo, og kommissionsformand Jean-Claude Juncker.
Statsministeren har bedt om at få afklaret, hvorvidt gasprojektet Nord Stream 2 er i overensstemmelse med EU-lovgivningen. Det er nødvendigt, før Danmark kan afgøre, om Nord Stream 2 kan få dansk miljøgodkendelse.
Det statslige russiske gasselskab Gazproms gasledninger har før splittet EU-landene.
Østeuropæiske lande som Ukraine mister milliardbeløb i transitindtægter, når gassen flyder uden om dem. Til gengæld står Tyskland til at vinde på projektet.
Den dårlige stemning generelt mellem EU og Rusland får samtidig flere EU-lande til at kvie sig ved at give russerne for stor indflydelse på deres energiforsyning.
Flere EU-lande finder gasledningen i strid med EU's energiunion. Den sigter blandt andet mod at begrænse unionens afhængighed af russisk gas.
Danmark skal snart afgøre, om Nord Stream 2 skal gå gennem dansk søterritorie syd for Bornholm fra Rusland til Tyskland. Og vi kan dårligt sige nej, hvis EU ikke går ind i sagen, mener statsministeren.
Under topmødet klagede Løkke ad flere omgange over, at kommissionen ikke har svaret på et brev fra Danmark.
Svaret fra kommissionsformand Jean-Claude Juncker var i første omgang, at han allerede i 2016 svarede på breve fra Ungarn, Polen og andre.
Da Løkke igen bad om et svar specifikt til Danmark, uddybede Juncker, at han anser Nord Stream for at være et privat projekt, som ikke har noget at gøre med EU-Kommissionen.
Men at projektet selvfølgelig skal overholde EU-lovgivningen.
Polens Beata Szydlo svarede, at flere medlemslande ikke anser Nord Stream for at være et privat projekt. Hun understregede også, at gasledningen har stor betydning for flere landes energisikkerhed.
Det fik igen Lars Løkke på banen med en uddybning af, at det kontroversielle russiske gasprojekt har betydning for Ukraine og EU's interne energimarked.
Den danske statsminister understregede, at der er tale om storpolitik. Men at Danmark vil være nødt til at vurdere Nord Stream som et kommercielt projekt, hvis kommissionen siger, at det overholder EU-lovgivningen.
Mødeleder Donald Tusk opsummerede debatten med en konstatering af, at der foreligger en klar appel - og han erklærede sig klar til at hjælpe med at opklare eventuelle misforståelser.
/ritzau/