Løkke om optøjer i Frankrig: "Det er trist at se på"
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder situationen med massedemonstrationer i Frankrig for trist. Den danske model er konfliktnedbrydende, hvor fransk fagbevægelse er mere kamplysten, noterer han. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.
I Danmark slås regering og fagbevægelse også om tingene, men den danske model er konfliktnedbrydende, noterer statsminister Lars Løkke Rasmussen. Han foretrækker klart den danske model fremfor den franske kamplyst, der lige nu får titusinder til at demonstrere i Paris.

- Det er trist at se på. 

Så kontant betegner statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) de store demonstrationer i Paris og andre storbyer i Frankrig, hvor folk protesterer mod stigende benzinpriser og leveomkostninger.

På den internationale fagbevægelses verdenskongres i København lovpriste Lars Løkke dansk fagbevægelse for ikke at blokere vejene men forhandle sig frem til løsninger.

Altså præcis den modsatte tilgang end i Frankrig, hvor dele af fagbevægelsen støtter op om protesterne mod den franske præsident Emmanuel Macron.

-  Jeg har talt med Emmanuel (Macron, red) nogle gange om, at det interessante er, at vi i Danmark har fagforeninger med meget stor dækningsgrad men samtidig med meget stor forhandlingsvilje, siger Lars Løkke Rasmussen.

Stor kamplyst i Frankrig

- Det franske system forekommer at være nærmest omvendt med en ikke særlig stor dækningsgrad men en meget stor kamplyst. Og der foretrækker jeg i høj grad den danske model, siger Lars Løkke Rasmussen. 

I sin tale til 1.100 faglige ledere fra hele verden velsignede Lars Løkke Rasmussen den danske model og opfordrede regeringsledere verden over til at samarbejde i stedet for at modarbejde fagbevægelsen.

Og han henviste til successen i Danmark, hvor man blandt andet via trepartsaftaler finder langsigtede løsninger på voksen- og efteruddannelse og integration af flygtninge på arbejdsmarkedet. 

Ville verden være et bedre sted, hvis den danske model blev eksporteret til flere lande? 

- Ja, det er et hundrede procent sikkert. Det er det korte præcise svar på det. For den danske model er jo en konfliktnedbrydende model og en samarbejdsmodel, siger han. 

- Der er ingenting i verden, der kan idealiseres, og vi slår os også på hinanden. Og selvfølgelig er der interessekonflikter, men den danske model er en dialogbaseret model og ikke bare en snakkemodel. Den tager afsæt i, at der er gensidig respekt i, at alle tre parter har deres naturlige roller, fastslår han.

LO-formand Lizette Risgaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey har på ITUC-kongressen præsenteret forslag til en resolution, der skal samle den globale fagbevægelse om at stille krav om at bekæmpe international skattesnyd.

- Jeg kan godt forstå, at den internationale fagbevægelse rejser sig mod hvidvaskskandaler og udbytteskandaler og det forhold, at vi mangler nogle ordentlige globale løsninger på beskatningen. For det er noget af det, der skaber vrede hos befolkningen over hele jorden, og jeg deler den vrede, bekymring og frustration, siger Løkke. 

Han pointerer, at der er brug for et internationalt regelsæt til at beskatte virksomheder, der tjener penge på tværs af grænserne, og at regeringen arbejder på det i OECD.