Løb udenfor eller løbebånd? Dette er mest effektivt
Er der forskel på at byttet løbebåndet ud med en løbetur ude i naturen? Ja, det er der! SCANPIX arkiv
Vil du have mest ud af din løbetræning? Så læs med her, hvor du får svaret på, hvad der er mest effektivt – løb på løbebånd eller i den fri natur

De fleste kan nok blive enige om at løbeture om vinteren, i glatføre, vind og kulde, ikke just fremkalder en særlig stor motivation hos de fleste. Men når solen begynder at få magt, og dagene bliver lysere og længere, kan det være meget fristende at stille medlemskabet i fitnesscentret i bero. Men er der egentlig forskel på at byttet løbebåndet ud med en løbetur ude i naturen?

Kom i topform med 12 øvelser på 7 minutter. Se hvordan på Søndag.dk.

- Der er mange fordele ved at løbetræne ude i naturen. Fordele, der har en positiv indflydelse på vores generelle sundhed. Især når solen dukker op i sommerhalvåret. Det handler ikke blot om vindmodstand og terrænforskelle, led- og muskelbelastning, forklarer ugebladet SØNDAGs sundhedsekspert Hanna Tómasdóttir, der er osteopat og fysioterapeut.

Kom i form derhjemme med de 5 tibetanere. Se hvordan på Søndag.dk.

Forbrænd 5-10 procent mere ude i naturen

Flere studier har vist, at man faktisk kan forbrænde flere kalorier ved løbeture ude i naturen sammenlignet med at løbe på løbebånd. Kaloriemæssigt kan du nå at forbrænde op til 5-10 procent flere kalorier ved at løbe udenfor.

- Det er forudsat, at du løber med samme hastighed og intensitet, og at dit træningspas er lige så langt. Umiddelbart lyder forskellen måske ikke så overbevisende, men mange bække små gør en stor å, og dette er altså kun én af fordelene ved at løbe ude i det fri. Forklaringen på den højere kalorieforbrænding er delvis vindmodstanden, men også terrænet, der udfordrer os mere og stiller større krav til bentøjets muskler og led, siger Hanna Tómasdóttir.

Du får masser af D-vitamin

Ud over at vi forbrænder mere ved at løbe i naturen, så er der faktisk også en sekundær gevinst, der ikke handler om at tabe sig og komme i form.

- Når du løber udenfor, sikrer du dig den vigtige D-vitaminoptagelse. Det har vist sig, at D-vitamin er af stor betydning for vores generelle helbred. Derfor bidrager udendørstræning i særligt sommerhalvåret til en generel forbedret sundhed. D-vitaminoptagelsen fra solen styrker nemlig vores knoglemasse ved at sikre optagelsen af kalk fra kosten og beskytte dermed yderligere mod knogleskørhed. Ud over at det styrker vores knoglemasse, tyder nogle undersøgelser på, at mangel på D-vitamin muligvis kan øge risikoen for en række kroniske sygdomme som sklerose, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft, forklarer hun.

Der er også en række andre åbenlyse fordele ved løb udenfor. Eksempelvis kan du ændre og variere dine løberuter som det passer dig, samtidig med at du nyder naturen. Det er også medvirkende til at gøre din træning mere inspirerende og motiverende.

SØNDAGs sundhedspanel, SØNDAG, Aller Media