Lobbyister vil afmystificeres
Brancheforeningen for lobbyister vil have de danske lobbyister registreret, så det offentligt fremgår, hvem de repræsenterer. Det skal hjælpe til at afmystificere branchen.

Den udbredte opfattelse af, at lobbyister driver lyssky forretninger, skal ændres. Derfor har lobbyist-brancheforeningen i Danmark, Brancheforeningen for Public Relations Virksomheder (BPRV), netop vedtaget, at der skal kæmpes for åbenhed om lobbyarbejdet i Danmark. En lobbyist forsøger på vegne af andre at opnå indflydelse og påvirke politiske beslutninger ved at få penge for det. Med en registrering skal det offentligt fremgå, hvilke lobbyister der repræsenterer hvilke kunder.

»I Danmark er mange lobbyister ansat i større organisationer, men der kommer hele tiden flere private lobbyistvirksomheder, og det kunne være godt for demokratiet, hvis alle kan følge med i, hvem der repræsenterer hvad,« siger Asbjørn Haugstrup, direktør for Rostra Kommunikation og bestyrelsesmedlem af BPRV.

»Samtidig ville det aflive en masse myter om branchen,« tilføjer han.

I USA skal lobbyister registreres, så politikerne på den måde kan se, hvilke organisationer, koncerner eller firmaer, der betaler lobbyisternes løn. Tilsvarende skal lobbyister i EU også registreres og har blandt andet et særligt adgangskort.

I Danmark forestiller BPRV sig en løsning midt i mellem.

»Det skal være muligt at se, hvem der arbejder som lobbyist, og om personen er ansat i en privat virksomhed eller i en interesseorganisation. Registreringen kunne for eksempel ligge på Folketingets hjemmeside,« siger Asbjørn Haugstrup og tilføjer:

»Men samtidig skal det være muligt for en politiker at mødes med en lobbyist, uden at det bliver registreret.«

I Danmarks største PR-bureau GCI-Mannov anses forslaget for en anelse overflødigt.

»Når vi laver lobby, har vi tre regler: Fortæl hvem du er, fortæl hvad du vil opnå, og fortæl hvem du arbejder for. Hvis du spiller med de regler, er det ikke nødvendigt med en registrering,« siger Jesper Lynghus, partner i GCI Mannov, som dog ikke vil modarbejde forslaget.

I første omgang vil BPRV sende forslaget til Folketingets Præsidium, som skal tage stilling til det.

»Man kender jo til registrering af lobbyister fra andre parlamenter. Og uden at jeg vil hænges op på noget, kan jeg sige, at jeg vil studere forslaget med interesse,« siger medlem af præsidiet, Niels Helveg Petersen (R).

Sidste sommer blev det på baggrund af et forslag fra Enhedslisten vedtaget, at danske lobbyister i EU skal registreres. Samme registrering bør gælde i Danmark, mener Europaordfører Rune Lund (EL):

»Med en registrering af lobbyister kan man holde øje med, hvem der finansierer hvem, og om det eventuelt har betydning for det, politikerne mener på Christiansborg,« siger Rune Lund.