LO raser: "Indbygget dovenskab i københavnske virksomheder"
Hovedstadsområdet dumper, når det handler om at oprette praktikpladser. LO skælder ud over, at arbejdsgiverne lader erhvervskoleeleverne i stikken. Bente Jæger Alsing
I Nordjylland ansætter virksomhederne dobbelt så mange lærlinge som i hovedstadsområdet. Når det kommer til uddannelsesansvar er københavnske virksomheder dovne, mener LO-boss. Også undervisningsministeren mener, at resten af landet kan lære af Nordjylland.

I København, Ballerup og Høje Taastrup er praktikpladser til unge et særsyn. I de tre hovedstadskommuner er der ikke engang fem lærlinge per 100 faglærte ansatte.

Helt anderledes ser det ud i Hjørring, Brønderslev og Frederikshavn. I de fleste nordjyske kommuner er der ni til ti praktikpladser per 100 faglærte, og dermed er det langt lettere for unge Emil eller Nadia at få en læreplads nord for Limfjorden end tæt på Rådhuspladsen.

LÆS OGSÅ: Den er god nok: 33.755 praktikpladser i sigte

De kæmpestore regionale forskelle på praktikpladser afdækkes i en ny rapport, som Undervisningsministeriet offentliggør tirsdag. Ifølge rapporten, som rådgivningsfirmaet Deloitte står bag, halter virksomhederne i Region Hovedstaden håbløst efter Fyn og Jylland, når det gælder om at påtage sig et uddannelsesansvar for de unge.

Således anslår rapporten, at der kan oprettes 12.072 nye praktikpladser i Region Hovedstaden. Dermed ligger mere end en tredjedel af de i alt 33.755 praktikpladser, der kan oprettes i Danmark, i Københavnsområdet.

Indbygget dovenskab i københavnere

LO-sekretær Ejner K. Holst undrer sig højlydt over, at arbejdsgiverne i hovedstaden ikke er parate til at ansætte de unge.

- Der må simpelthen være en indbygget dovenskab i virksomhederne her i hovedstaden i forhold til at oprette praktikpladser og uddanne de unge. I København er man åbenbart vant til, at den faglærte arbejdskraft flyver ind i munden på dem som stegte duer. Men det kan ikke blive ved, raser Ejner K. Holst.

LÆS OGSÅ: Antorini til virksomheder: Skaf flere praktikpladser - NU!

Han er overbevist om, at de nordjyske arbejdsgivere er mere bevidste om og stolte over at uddanne deres egne unge end københavnske arbejdsgivere.

Drop Alpenirvana og rejs til Frederikshavn

- Hovedstadens arbejdsgivere kan virkelig lære noget af deres nordjyske kolleger. Der er slet ingen grund til, at forskere og arbejdsgivere rejser til det der Alpenirvana i Schweiz for at studere succesen med deres erhvervsuddannelser. Man kan sagtens nøjes med en studietur til Frederikshavn og se, hvordan virksomhederne der uddanner lærlinge, siger Ejner K. Holst.

Også undervisningsminister Christine Antorini (S) hæfter sig ved, at nordjyske virksomheder er Danmarksmestre i at oprette praktikpladser.

LÆS OGSÅ: Venstre klar med millioner til praktikpladser

- Det er tankevækkende, at der er så store regionale forskelle. I Nordjylland er erhvervsskolerne og virksomhederne virkelig gode til at samarbejde, og uddannelsesinstitutionerne samarbejder også på tværs. Det er jo lærerigt, siger Christine Antorini.

Hun sætter nu en analyse af erhvervsskolernes praktikpladsopsøgende arbejde i gang for, at de gode skoler kan lære af de dårlige skoler.

- Og i Nordjylland gør erhvervsskolerne det rigtig godt, fastslår undervisningsministeren.

Kæmpe katastrofe

Formanden for LO Hovedstaden, Morten Skov Christiansen, har gjort det til en mærkesag at skaffe flere praktikpladser til unge.  Og han er knotten over, at hovedstaden har en sørgelig bundrekord, når det handler om at sikre de unge får en uddannelse.

- Det er simpelthen en kæmpe katastrofe, at arbejdsgiverne i hovedstadsområdet er så dårlige til at uddanne de unge. Virksomhederne svigter i den grad, og det er helt ufatteligt, for vi kommer jo til at mangle de faglærte i fremtiden, siger han.

I fagbevægelsen arbejder man ifølge Morten Skov Christiansen benhårdt på at presse arbejdsgiverne i hovedstaden til at oprette flere praktikpladser.

- Der er ingen vej uden om sociale klausuler. Vi skal sørge for, at alt hvad der kommer i offentligt udbud selvfølgelig også indeholder lære- og praktikpladser. Men derudover vil vi via vores tillidsrepræsentanter også presse de private arbejdsgivere, for det her er en fælles opgave for både private og offentlige arbejdsgivere, fastslår LO-formanden.

Indflydelse på valg af ungdomsuddannelse

Dermed er det en samlet fagbevægelse, der vil arbejde for uddannelsesklausuler i alle offentlige anlægsarbejder. Også forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, slår i dag i Ugebrevet A4 til lyd for at forpligte offentlige arbejdsgivere til at ansætte lærlinge.

Manglen på praktikpladser i København spiller ifølge fagbevægelsen også ind, når de unge i folkeskolen skal vælge ungdomsuddannelse. I Region Hovedstaden vælger kun cirka 13 procent af eleverne i 9. og 10. klasse en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Til gengæld vælger hver fjerde elev i Region Nordjylland en erhvervsuddannelse.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis der er større sandsynlighed for at få en praktikplads, er man som ung også mere tilbøjelig til at vælge en erhvervsuddannelse. Derfor er der langt flere unge i Nordjylland, der uden tøven vælger en faglig uddannelse, mens de unge i København simpelthen ikke tør, fordi virksomhederne svigter ved ikke at tage dem i praktik, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Nordjylland topper og Hovedstaden dumper

Grafikken viser, hvor mange praktikpladser virksomhederne har oprettet per 100 faglærte og per 100 ansatte.

 

Per 100 faglærte

Per 100 ansatte

Nordjylland

9

4

Midtjylland

8

3

Syddanmark

8

3

Sjælland

7

3

Hovedstaden

6

2

I alt

7

3

Kilder: STIL, Danmarks Statistik og Deloittes egne beregninger. Fra rapporten ’Praktikplads-potentiale og benchmarking af erhvervsskolerne’. Undervisningsministeriet, januar 2015.