LO-forbunds nye træk: Parat til forlig om spisepause
- Vi kan leve med de spisepause-bestemmelser, der er nu, siger FOAs formand, Dennis Kristensen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
LO-forbund presser på for at få aftale om spisepause på plads ved overenskomstforhandlingerne. Samtidig anlægger arbejdsgiverne ny strategi - staten, kommuner og regioner satser ikke længere på en samlet løsning, men præsenterer tre forskellige udspil.

Forhandlingerne om de 750.000 offentligt ansattes overenskomster - ikke mindst retten til betalt spisepause - tager nu en ny drejning.

Gruppen af LO-forbund, der i øjeblikket forhandler i Forligsinstitutionen, har ifølge Avisen.dks oplysninger lørdag på skrift tilkendegivet over for forligsmanden, at de er klar til at indgå et forlig om spisepausen på det kommunale og regionale område.

- Vi kan leve med de spisepause-bestemmelser, der er nu, siger FOAs formand, Dennis Kristensen.

Netop spisepausen er en af de helt store knaster i de aktuelle forhandlinger. Hele fredagen blev den drøftet mellem parterne på det statslige område, uden at topforhandlerne innovationsminister Sophie Løhde (V) og de statsansattes Flemming Vinther nåede til enighed.

Frustrationer over forhandlinger

Det er trægheden i forhandlingerne på det statslige område, der har fået LO-gruppen til at reagere. Både for at lægge pres på Sophie Løhde og på de øvrige kolleger, blandt andre Akademikerne, der hidtil ikke har villet acceptere de formuleringer om spisepausen, som arbejdsgiverne i kommunerne og regionerne har lagt frem.

I LO-gruppen er der frustration over, at lønforhandlingerne står i stampe. Det har været fremme, at arbejdsgiverne har spillet ud med et forslag om en samlet økonomisk ramme på otte procent over tre år. Det niveau kan være acceptabelt for lønmodtagerne, hvis der bliver ændretpå  den måde, som arbejdsgiverne har lagt op til at udmønte forliget på. Lønmodtagerne vil ikke acceptere, at de største lønstigninger først gives i 2020.

Parat til separate aftaler

Samtidig med, at LO-gruppen, der blandt andre tæller FOA, HK/Kommunal, Socialpædagogerne og 3F, erklærer sig parat til en spisepause-aftale, sker der også ryk på arbejdsgiversiden.  

I øjeblikket skriver de tre arbejdsgivere i staten, kommuner og regioner nemlig på nye udspil, og der er ikke længere tale et fælles oplæg - men om tre forskellige.

Det åbner mulighed for, at lønmodtagerne kan forsøge at få seperate aftaler på plads, der hvor muligheden er størst. 

- Nu kan vi for eksempel indgå forlig med kommunerne, uden at indgå forlig med staten. Der har åbnet sig en ny mulighed, siger Dennis Kristensen.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18