Litauisk betjent hjælper med jyske indbrud
Tyvebander fra Litauen kan måske stoppes tidligere, når politimand fra Litauen stationeres i Jylland.

Efter en bølge af indbrud i Jylland begået af litauiske grupper tager politiet nu et modtræk.

En litauisk politimand skal arbejde tæt sammen med danske betjente i den såkaldte Task Force Vest, og han ventes at begynde 1. august.

- Det vil give os nogle fordele i forhold til at være mere fremadrettet i vores efterforskning, siger vicepolitiinspektør Kell Svenningsen fra lokalpolitiet i Herning.

Task Force Vest har hjemsted i Horsens og er nedsat for at bekæmpe organiserede indbrudstyve og kriminalitet begået af rockere og bander.

I Midt- og Vestjyllands Politi har betjentene i år anholdt usædvanligt mange litauiske statsborgere for indbrud.

- På et tidspunkt har vi haft 33 varetægtsfængslede litauere, fortæller Kell Svenningsen.

Nogle gange er det tip fra borgere, der har sat politiet i stand til at afsløre bjerge af tyvekoster - for eksempel i et container i Brodal, på Mors og i en skov ved Herning.

Det var været et stort arbejde for betjentene at finde frem til de borgere, der har mistet mobiltelefoner, smykker, ure og andre ting.

Samarbejdet med den litauiske såkaldte forbindelsesofficer kan måske gøre det muligt at spænde ben for grupperne, inden de går i aktion.

- Vi har helt klare forventning om, at det kan hjælpe os, siger vicepolitiinspektøren.

- Vi har fået erfaringer om, hvordan tyvene bliver rekrutteret. Og vi har en fornemmelse af, at nogle i Litauen trækker i trådene, siger Kell Svenningsen.

Enkelte tyvebander er allerede dømt for tyveri eller hæleri. Og retten har godkendt, at ansvaret er kollektivt. For eksempel er en kvinde dømt for medvirken til indbrud, selv om hendes opgave udelukkende bestod i at lave mad til de langfingrede.

Masser af tyvekoster køres østpå. Umiddelbart så det helt lovligt ud, at en stor lastvogn var på vej mod Litauen med otte biler. Men gemt i bilerne fandt betjentene i alt 2000 tyvekoster pakket sirligt i otte tasker.

Tidligere har Nordsjællands Politi haft succes med at have besøg af en rumænsk politimand.

/ritzau/