Libyens overgangsråd slipper tøjlerne
Næsten et år efter, at Gaddafi blev væltet fra magten i Libyen, overdrages magten nu til et folkevalgt styre.

For første gang i Libyens historie er der tale om en fredelig magtoverdragelse, når den folkevalgte Nationalkongres nu formelt overtager magten fra Libyens Nationale Overgangsråd, TNC.

Den officielle ceremoni skulle - af hensyn til den muslimske fastemåned, ramadanen - indledes sent onsdag aften i hovedstaden Tripoli.

Overgangsrådet blev dannet under sidste års oprør mod Libyens daværende, mangeårige leder, Muammar Gaddafi, og har ledet landet i det politiske kaos, der opstod i kølvandet på Gaddafis fald fra magten.

Efter magtoverdragelsesceremonien vil TNC blive opløst.

Ved ceremonien, der efter planen skulle gå i gang klokken 23 på et hotel i det centrale Tripoli, skal lederen af TNC, Mustafa Abdel Jalil, overlade tøjlerne til det ældste medlem blandt Nationalkongressens 200 medlemmer.

Den folkevalgte forsamling skal i første omgang danne en ny midlertidig regering, der kan overtage, hvor TNC nu slipper.

Nationalkongressen skal styre landet frem mod et planlagt valg næste år, efter en ny forfatning er på plads.

Muammar Gaddafi kom til magten i 1969 og styrede Libyen med jernhånd, indtil han blev væltet og dræbt sidste år.

Bortset fra det valg, der blev holdt i sidste måned og som gjorde 200 libyere til medlemmer af den ny Nationalkongres, har Libyen ikke holdt valg siden 1965, hvor det ikke var tilladt for politiske partier at opstille, skriver britiske BBC.

Nationalkongressen begynder sit arbejde om en uge.

/ritzau/AFP