Libyen frygter for 50.000 Gaddafi-fangers liv

Oprørerne i Libyen frygter, at der er begået en massakre i den sidste fase af konflikten.
Frygten for en massakre i Libyen breder sig. Ca. 50.000 mennesker, som blev taget til fange af Gaddafis sikkerhedsstyrker, savnes.
Frygten for en massakre i Libyen breder sig. Ca. 50.000 mennesker, som blev taget til fange af Gaddafis sikkerhedsstyrker, savnes. Foto: Sergey Ponomarev / POLFOTO

Oprørerne i Libyen frygter, at der er begået en massakre i den sidste fase af konflikten i landet.

Oprørernes militære talsmand, oberst Ahmed Omar Bani, siger ifølge Politiken, at mellem 57.000 og 60.000 personer er blevet arresteret i de seneste måneder.

"Mellem 10.000 og 11.000 fanger er blevet sat fri indtil nu, men hvor er resten," spørger han.

En del formodes at sidde indespærret i forladte bunkere, men mange frygtes at være blevet dræbt. Det drejer sig både om tilfangetagne oprørere og formodede sympatisører.

Menneskerettighedsorganisationer og journalister rapporterer dagligt om fund af massedrab og har tidligere berettet om massedrab nær fængsler styret af Gaddafis sikkerhedsstyrker.

Flere massegrave er også blevet fundet, men det er uklart, hvem der står bag.

Det Nationale Overgangsråd, NTC, som af mange lande anerkendes som Libyens nye legitime regering, har udsendt sms-beskeder med forbud mod mishandling af fanger.

"Husk, at en tilhænger af Gaddafi er som dig selv, og at hans værdighed er din egen værdighed, og at han allerede føler sig tilstrækkeligt ydmyget, fordi han er fange," står der i sms'en.

Kilde: Politiken

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.