Liberale kæmper mod billig, sund mad
Flere Venstre-folk mener, at regeringen skal holde fingrene fra andre folks indkøbsvogne. De advarer imod at sænke momsen på frugt og grønt.

Skrevet i samarbejde med Morten Skærbæk 

Flere Venstre-folk og liberalister er stærkt skeptiske over, at regeringen overvejer at gøre sund mad billigere ved at nedsætte momsen på frisk frugt og grønt.

Regeringen bør lade borgerne tage ansvar for deres egen sundhed i stedet for at skubbe deres indkøbsvogn hen i frugt- og grøntafdelingen.

Det mener Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

»Staten prøver at opføre sig som barnepige, og det kan jeg som liberal ikke støtte. Folk må selv tage ansvar for, hvad de putter i munden. Vi har brug for mere personligt ansvar, ikke mindre,« siger Torsten Schack Pedersen.

Differentieret moms

Sundheds- og forebyggelsesminister Jakob Axel Nielsen (K) nedsatte torsdag en forebyggelseskommission.

Den skal blandt andet undersøge fordele og ulemper ved en nedsat moms på frisk frugt og grønt, såkaldt differentieret moms. Venstres erhvervsordfører, Jakob Jensen, mener også, at ideen vil gøre staten til moralens vogter.

»Men også rent administrativt vil det blive utrolig svært for virksomhederne at forholde sig til forskellige momssatser,« siger han.

Peter Christensen, medlem af Folketinget og tidligere finanspolitisk ordfører, samt en del af den liberale kerne i Venstre, opfatter den lavere moms som signalpolitik uden praktisk værdi.

»Man vil meget gerne sende et godt signal. Men jeg tvivler meget på, at folk spiser flere æbler, fordi de nedsættes fra to kroner til 1,90 kroner,« mener Peter Christensen.

»Du er tyk«

Også på den yderste liberale fløj har kommissionen vakt vrede.

Formanden for partiet Liberalisterne, Torben Mark Petersen, har i et brev bedt sundhedsministeren om at nedlægge forebyggelseskommissionen. Han antyder samtidig, at Jakob Axel Nielsen er tyk.

»Jeg er udmærket klar over, at Mars-bar feder mere end broccoli. Men jeg ved også, hvad jeg bedst kan lide af de to, og sammenligner jeg min fysiognomi med din, må jeg tillade mig at sige, at jeg nok spiser sundere – eller mindre – end du gør. Alligevel tillader du dig at ville bestemme over, hvad jeg må spise og drikke. Med hvilken ret?« spørger Torben Mark Petersen i brevet.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Jakob Axel Nielsen.

faktaboks

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) nedsatte torsdag en forebyggelses kommission

Målet er at forlænge danskernes levetid med tre år inden for de næste 10 år

Kommissionen skal blandt andet undersøge fordele og ulemper ved lavere moms på frugt og grønt