Lettisk minister: Grækerne må ud af euroen
Tyskland roser ECB for erklæring om, at alt vil blive gjort for at redde euroen. Men lettisk minister tvivler

Letlands finansminister, Andris Vilks, siger, at Grækenland bør forlade eurozonen. Samtidig roser Tyskland Den Europæiske Centralbank ECB's udmeldinger om, at bankens bestyrelse vil gøre "alt, hvad der er nødvendigt" for at redde euroen.

- Det er på tide at erkende, at det er ikke længere er muligt at opretholde illusionen om, at Grækenland kan blive i eurozonen, siger den lettiske finansminister til den svenske avis SvD Näringsliv.

Det baltiske EU-land banker på døren til eurozonen, hvor økonomiministeren i det største land, Tyskland, Philipp Rösler tidligere på ugen kom ud i et heftigt stormvejr efter at have sagt, at det ikke længere fylder ham med skræk, hvis Grækenland smides ud.

Udtalelserne kommer, mens den græske samlingsregering forhandler med inspektører fra EU, ECB og IMF om betingelserne for udbetalingen af en ny hjælpepakke.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, har i Athen gjort det klart for grækernes premierminister, Antonis Samaras, og hans regering, at de skal yde mere for at blive i den europæiske fællesvaluta.

Formanden for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, har med sin uforbeholdne støtte til eurozonen påkaldt sig ros i Berlin.

En tysk regeringstalsmand siger, at Draghi har bekræftet ECB's primære forpligtelse, og at der intet "kontroversielt" er over erklæringen.

Finansminister Wolfgang Schäuble siger, at Tyskland ikke tror på, at der er nogen hurtig vej ud af krisen, og at de kriseramte lande må fortsætte med at tage fat om problemets rod, hvilket vil sige budgetkonsolidering og strukturelle reformer.

Imens har Spanien ifølge unavngivne EU-kilder luftet ønsket om at modtage en større redningspakke fra EU og valutafonden IMF på 300 milliarder euro, hvis landets finansieringsomkostninger bliver uholdbart høje.

Draghis tale varslede, at politikerne kan være i gang med at forberede nye initiativer, hvis Spaniens eller Italiens krise ender med at overbelaste de allerede etablerede redningsfonde.

/ritzau/Reuters