Lettelse og ærgrelse blandt eksil-chilenere
For eksilchilenerne i Danmark blander lettelsen over Pinochets død sig med ærgrelsen over, at han aldrig kom for en domstol.

Da meddelelsen om Augusto Pinochets død tikkede ind søndag aften, begyndte telefonerne at kime i eksilchileneren Eduardo Montanares? hjem på Nørrebro. Familier og venner i Chile ville fortælle den gode nyhed, og hans chilenske venner i Danmark inviterede på værtshus. Men glæden over diktatorens død er ikke uden skår.

»Det er en meget mærkelig følelse. Jeg er lettet, men samtidig ærgrer jeg mig over, at han ikke var i fængsel, da han døde. At chilenerne ikke nåede at gøre det, de skulle have gjort, nemlig at stille ham for retten,« siger den 47-årige eksilchilener, der første gang flygtede fra Pinochets styre i 1975. I 1983 tog han tilbage til Chile for at arbejde mod styret, men siden 1990 har han boet fast i Danmark.

»Den manglende retssag vil for altid ligge som en skygge over Chile,« siger han.

Ærgrelsen over, at retssagen mod Pinochet aldrig blev gennemført, går igen hos Jorge Gallleguillos, der flygtede fra Chile i 1974. Han glæder sig dog over udviklingen i de senere år.

»Jeg tror, at Pinochet fandt ud af, at han ikke kunne slippe af sted med det, han har gjort. Jeg tror ikke, han sov godt om natten. Men det ville selvfølgelig have været langt bedre med en retssag,« siger Galleguillos.

De to danske eksilchilenerne er enige om, at Pinochets eftermæle vil være fuld af negative ord.

»Han vil blive husket som en opportunist, en ond mand, som har betydet utrolig meget for utrolig mange mennesker - altså på den dårlige måde,« siger Eduardo Montanares.