Lesbiske i kø for at få børn
Fra 1. januar har lesbiske par mulighed for kunstig befrugtning på statens regnin. Fertilitetsklinikker forventer kø.

Mens mange danskere 1. januar vågner op til tømmermænd, vågner lesbiske par og enlige op til en helt ny mulighed for familieforøgelse. Fra og med i morgen har lesbiske par som noget helt nyt nemlig mulighed for ved lov at få kunstig befrugtning af en læge, betalt af staten. Og der er allerede interesse for det nye tilbud landet over.

De seneste par måneder har fertilitetsklinikken på Rigshospitalet i København fået op mod 15 henvendelser, mens fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital har fået op mod 30 henvendelser. Også på privathospitalerne mærker man stor interesse:

»Vi har cirka 30 kvinder, der har henvendt sig i løbet af det seneste halve år, og jeg forventer, at endnu flere vil henvende sig,« siger cheflæge Karsten Petersen, Ciconia, Århus Privathospital til Jyllands-Posten.

Den nye lov, som træder i kraft i morgen, blev i foråret vedtaget af et snævert flertal i Folketinget. Det skete, da en række af Venstres medlemmer af Folketinget brød med partiets officielle linje og stemte for at sikre enlige og lesbiske adgang til kunstig befrugtning med hjælp fra en læge. Det har ellers siden 1997 været forbudt for læger i Danmark at hjælpe enlige og lesbiske til at blive gravide med reagensglasmetoden og insemination. I stedet har kvinderne været henvist til klinikker uden assistance fra en læge.