Administration 

Lene, Martin og Julie er nomineret til Årets Førstehjælper 2019

PRM / Lene, Martin og Julie er nomineret til Årets Førstehjælper 2019

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Pressemeddelelse fra Røde Kors

Den 4. april uddeler Røde Kors prisen Årets Førstehjælper 2019 i samarbejde med privathospitalet Aleris-Hamlet. Tre personer er nomineret til prisen, som alle sammen har reddet liv med førstehjælp. Vinderen modtager en check på 10.000 kroner.

Julie Sørensen, Odense:

Julie Sørensen står i køkkenet og forbereder maden til en familiefødselsdag, men pludselig hører hun sin kæreste kalde på hendes far, Ole, inde fra stuen. Ole er ikke ved bevidstheden, så Julie ringer straks 1-1-2.

Mens hun har 1-1-2 i røret, stopper Ole med at trække vejret. Heldigvis kan Julie førstehjælp. Med besvær får hun sin to meter høje far ned på gulvet og går i gang med hjertemassage. Det er 25-årige Julies førstehjælp, der redder Oles liv. Derfor er hun nomineret til Årets Førstehjælper 2019, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet.

Imens Julie med et taktfast tryk og kunstigt åndedræt yder førstehjælp, har hun stadig overskud til at sende Oles kæreste ud i køkkenet for at slukke for kogegryderne. Efter 14 minutter kommer ambulancen.

Ole bliver kørt på Odense Universitetshospital, hvor han bliver genoplivet efter ni stød. I dag har han lidt problemer med hukommelsen, men havde Julie ikke været i stand til at yde førstehjælp, havde hans skæbne set helt anderledes ud.

Martin Nordstjerne, Næstved:

På rulletrappen ved parkeringskælderen i Fields falder Camilla om. Hun får hjertestop. Heldigvis er hendes kæreste Martin Nordstjerne der til at gribe hende. Med 1-1-2 i røret udøver han førstehjælp, og efter få minutter kommer ambulancen.

Efter to dage vågner hun op fra kunstigt koma, og takket være 26-årige Martins hjerte-lunge-redning har hun i dag hverken psykiske eller fysiske mén. Derfor er han nomineret til Årets Førstehjælper 2019, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet.

For fem år siden tog Martin grundforløbet i førstehjælpsuddannelsen. I dag arbejder han med noget helt andet, nemlig fotografi, men førstehjælpen sad på rygraden, og det viste sig at være livsvigtigt. Det budskab vil han give videre.

Camillas hjertestop fik hende og Martins øjne op for, hvor skrøbeligt livet er. Den 26. januar i år, som er årsdagen for hendes hjertestop, blev parret gift.

Lene Nørgaard, Randers:

Det er fredag aften, og 43-årige Lene Nørgaard glæder sig til en weekend med fødderne oppe med sin mand Henrik og deres to børn. Men hyggen bliver pludseligt afbrudt. Henrik får hjertestop, og med førstehjælp lykkes det Lene at redde hans liv.

Først tror Henrik, det er maveonde, og han kaster op. Men det begynder at snurre i armene, og derfor vil Lene have ham til vagtlægen. På vej ind i bilen falder han om. Hun griber ham, og med vagtlægen i røret udfører hun hjerte-lunge-redning.

Vagtlægen tilkalder en ambulance, som kommer efter 15 minutter. I al den tid udøver Lene livsredende førstehjælp, og derfor er hun nomineret til Årets Førstehjælper 2019, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet.

På Skejby Sygehus ligger Henrik i kunstigt koma i seks dage, inden han vågner op. Han er meget afkræftet da han vågner, og i dag er han stadig ved at genoptræne både krop og hukommelse. Men han er i live, og det kan han takke Lene for.

Fakta om hjertestop:

  • Hvert år falder 4.000 danskere om med hjertestop. Tal fra Dansk Hjertestopregister (2016) viser, at i 68% af tilfældene bliver der udøvet førstehjælp. I 2001 var det kun 19%. Dermed får mere end tre gange så mange livreddende førstehjælp i dag.
  • 75% af alle hjertestop sker i hjemmet. Her er overlevelsesraten kun ca. 7%, mens den i det offentlige rum er oppe på ca. 22%, fordi flere her griber ind med førstehjælp. (Dansk Hjertestopregister 2016)
  • For hvert minut der går, hvor der ikke ydes førstehjælp ved hjertestop, falder overlevelseschancen med 10%. Dermed står en person i princippet ikke til at redde, hvis der ikke er givet førstehjælp inden for 10 minutter.
  • Chancen for at overleve stiger med op til 400%, hvis der gives hjerte-lungeredning, inden ambulancen når frem. (Dansk Hjertestopregister 2016)

Kontakt:

Kampagneleder i Røde Kors Merete McCarthy på 24 80 29 99 Pressemedarbejder i Røde Kors Kasper Bøgsted Kristensen på 40 46 67 74

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:

tæt pakket publikum
Nyheder

Fra 1. juli: 5000 stående festivalgæster

Søren Brostrøm snakker
Corona

Søren Brostrøm:

12-15-årige coronavaccineres

To modne kvinder i solen
Kendte

Sofie Gråbøl i hovedrolle i stort TV2-drama

En hesteskomagnet og et hangarskib
Helt vildt

Kraftig magnet kan løfte hangarskib

En mand giver tomlen op fra en sygeseng
Sport

Christian Eriksen får hjertestarter indopereret

En mandlig rød ryg
Sundhed

Dagens spørgsmål:

Passer du på i solen?

En lys og rummelig stue.
Livsstil

Mangler hyggen? Tre ting går ofte galt i din indretning

TikTokl-logo
Helt vildt

TikTok-ejer fik omsætning på 213 mia. 

To kvinder solbader på en strand
Sundhed

Solen steger:

Gode råd til at undgå solskoldning

En stor farvet fodboldspiller i rød trøje
Sport

Belgien vil stoppe spillet efter 10 minutter i aften

to små poser frø
Nyheder

21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Nyheder

Det er forbudt at slå - forældre gør det alligevel

putin og Biden står overfor hinanden
Nyheder

Rusland-ekspert efter møde: Vi kunne ikke have håbet på mere