Legendarisk sandkage fylder 50 år
Tillykke, min søde citronmåne! Foto: Allan Lundgren
Kombinationen af gul glasur og citronsmag har vist sig at være langtidsholdbar.

Dan Cakes søde hjertebarn, citronmånen, kan i disse dage fejre rund fødselsdag. Den halvcirkelformede sandkage fylder nemlig 50 år. Og vi er åbenbart ikke blevet trætte af den gamle kage - Dan Cake oplyser, at de årligt sælger mellem 600.00 og 700.000 citronmåner i Danmark.

Substans, der er medlemsbladet for ansatte i fødevarebranchen, skriver i en ny artikel, at der ikke er ændret meget på opskriften i løbet af årene. Den populære gæst på kaffebordet består blandt andet af mel, supper, rapsolie, æg, citron og tilsat lidt naturlig aroma.

Citronmånen er ofte blevet omtalt som poltimandens foretrukne mellemmåltid.

Tilbage i 2010 blev Dansk Folkeparti nærmest bombarderet med citronmåner. Forinden havde partiet skrevet i deres medlemsblad, at store indvandrerfamiliers appetit i landets venteværelser var årsag til, at der ikke længere er gratis kaffe, saftevand, kage eller frugt at finde hos lægen og på sygehuset

Det førte til et sandt kagekaos hos Dansk Folkepartis partikontor på Christiansborg.

- Jeg har sendt en kage som et anderledes, ikke-ondsindet signal om, at den diskrimination og de fordomme, der i stigende grad forekommer i Danmark, ikke er velanset af alle, lød det fra en af de personer, der sendte kage til partiet.

Citronmånen hedder på engelsk 'Lemon Half Moon', mens de i Tyskland bestiller en 'Kopenhagener-Torte', når de vil guffe den halve måne i sig.