Legebarn modtager designpris
Hæder ? Planken Ud Prisen 2007 går til den københavnske møbelsnedker og designer Søren Ulrik Petersen. Han takker for de 40.000 kroner med en separatudstilling, der vises fra 10. januar på Kunstindustrimuseet

I møbelbranchen er han kendt som SUP. Bag de tre bogstaver gemmer sig møbelsnedkeren og designeren Søren Ulrik Petersen, som har designfirmaet SUP Design på Korsgade i København N. Det klarer han så godt, at han netop er blevet tildelt Planken Ud Prisen, der består af et rejselegat på 40.000 kroner, som bliver uddelt hvert år frem til og med 2011.Planken Ud opstod sidst i 90 erne som et samarbejds- og udstillingsprojekt bestående af møbeldesignere og møbelsnedkere, der gav hinanden en udfordring. De skulle hver især skabe et møbel ud fra en massiv planke i bøg, eg, ask eller ahorn. Det kom der en række unikke møbler ud af, som siden er blevet solgt gennem Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Pengene fra salget går i dag til Planken Ud Prisen.

SUP den frste modtager.

»Søren Ulrik er unik, fordi han lever sin fantasi ud i sit design. Han tænker aldrig kommercielt, men gør det, som han føler er rigtigt. Man kan ikke sammenligne ham med store designere som Wegner og Arne Jacobsen, men han ligger i forlængelse af den tradition, som de står for. Han er måske mere eksperimenterende i sit arbejde. Hvis han skulle mangle noget, der kunne løfte ham helt til tops, så er det et internationalt gennembrud, men det kommer efter min overbevisning inden for de næste fem år,« siger Sebastian Holmbäck, der er designer og medarrangør af Projekt Planken Ud.Sebastian Holmbäck fremhæver en filtvugge med titlen Swing Low og et allround køkkenredskab kaldet STICK IN A BOX som nogle af Søren Ulrik Petersens smukkeste design.»Jeg er ikke 100 procent sikker på, hvad jeg vil bruge pengene til. Men min kone og jeg har snakket lidt om at rejse til USA, hvor jeg kunne studere Amish-folkets håndværk,« siger han.Amish-folket er nemlig dygtige håndværkere, når det kommer til Søren Ulrik Petersens yndlingsmateriale, træ. Søren Ulrik Petersens forbillede er møbeldesigneren Hans J. Wegner, men ifølge ham selv adskiller han sig fra Wegner på især ét punkt:»Hvor Wegners ting er meget maskuline og grove i deres udtryk, prøver jeg at gøre mine ting mere feminine. Jeg fjerner alt det overflødige. Det er en spændende balancegang, hvor man skal kunne finde det rette øjeblik, hvor form og funktion går op i en højere enhed,« siger Søren Ulrik Petersen.