Ledigheden eksploderer blandt unge
Foto: www.colourbox.com
Det er svært for de unge at få foden ind på arbejdsmarkedet. Nye tal viser, at ledigheden blandt unge er høj.

Vi skal helt tilbage til 1984 for at finde en lige så høj arbejdsløshed blandt de 15-24-årige som i dag. Lige nu er næsten 15 procent af alle unge mellem 15 og 24 år, der gerne vil have et job, uden et arbejde.

- Det er ekstremt svært for de unge at komme ind på arbejdsmarkedet i dag. Vi er i en situation, hvor der ikke bliver lagt ret mange nye stillinger op på internettet eller i aviserne, siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Problemet for de unge er, at der bliver ikke skabt ret mange job i Danmark for tiden. Og det betyder, at det er svært for de unge overhovedet at få et job og få foden indenfor på arbejdsmarkedet.

- Man skal holde de unge tilknyttet til arbejdsmarkedet, som man også forsøger på for tiden ved tilskudsordninger og jobrotation, siger cheføkonomen og fortsætter:

- Men på den lidt længere bane handler det om at få gjort den danske økonomi konkurrencedygtig, og at vi får gode rammebetingelser for danske virksomheder i Danmark. Så vil jobbene komme, siger Helge J. Pedersen.

Nordeas cheføkonom mener ikke, at vi endnu har set bunden, når det drejer sig om ledigheden:

- Vi er tæt på. Men vi har fået et fornyet tilbageslag i europæisk økonomi i 2012, der gør, at vi formentlig skal ind i 2013, før vi kan gøre os forhåbninger om, at der bliver tale om en bedring på arbejdsmarkedet, lyder det fra Helge J. Pedersen.

Det er tal fra den såkaldte arbejdskraftundersøgelse, AKU, der viser, at ledigheden blandt unge er eksploderet.

Samlet set steg antallet af ledige i andet kvartal i år med 9000 til 229.000 ledige i forhold til årets tre første måneder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det svarer til, at ledigheden i øjeblikket er på otte procent mod de 6,3 procent, som er den officielle ledighedsprocent.