Ledige unge skal konfronteres face to face
I Halsnæs kommune er hver 10. ung under 25 år uden arbejde, og det skal der gøres noget ved, siger borgmesteren. Foto: Colourbox.dk
Flere og flere unge parkeres på sidelinjen uden job eller uddannelse. I Halsnæs kommune vil borgmesteren nu gøre noget ved problemet.

I Halsnæs kommune er hver tiende ung under 25 år uden arbejde.

Dermed topper den nordsjællandske kommune med 30.000 indbyggere centreret omkring Frederiksværk statistikken over kommuner med flest helt unge arbejdsløse.

Borgmesteren for Halsnæs Kommune, Helge Friis (A), erkender problemet.

"Vi forsøger så vidt muligt at få dem ind i uddannelsessystemet, for uddannelse er langt det vigtigste. I mine øjne er de unge ikke ledige. De er uddannelsesfrie," siger Helge Friis til Newspaq.

Fra nytår går kommunen i gang med projekt "håndholdt ungdomsvejledning," der skal få de unge tilbage i uddannelsesfolden.

"Hver eneste, der falder ud af en ungdomsuddannelse, tager vi fat i face to face, så vi får sporet dem tilbage enten på den uddannelse, de er faldet ud af, eller en anden uddannelse," siger Helge Friis.

Mange af de unge ledige i Halsnæs har været ude at tjene penge, mens der var opgangstider, og nu er der ikke længere brug for dem på arbejdsmarkedet.

De har vænnet sig til at tjene penge, og det gør det ekstra svært at sætte sig på skolebænken.

"Når vi siger til dem, at de skal på SU, så siger de, at det kan de ikke leve af," siger borgmesteren.

På landsplan er 114.000 unge hverken i job eller i gang med uddannelse. Det er en fordobling på tre år, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Regeringen og AE foreslår, at unge under 30 år skal have pligt til at uddanne sig, og det støtter Helge Friis op om.

"Uddannelse er vejen frem, for alle kriser ender. På et tidspunkt er der igen brug for arbejdskraft, og så er det godt, at de ledige har brugt brugt tiden på uddannelse," siger Helge Friis.

faktaboks

Top fem over kommuner med flest ledige mellem 16 og 25 år.

1. Halsnæs: 10,1 procent

2. Odsherred: 7,7 procent

3. Kalundborg: 7,6 procent

4. Glostrup: 7,5 procent

5. Køge og Ishøj: 7,3 procent

Kilde: Danmarks Statistik (september 2011)