Laustsen:Mere løn til plejerne
Politik · Ældrerådmand Dorthe Laustsen (SF) vil give mere i løn til ansatte på plejehjem og lokalcentre

Der mangler folk, som gider hjælpe ældre i bad, lave mad og gøre rent på plejehjem og lokalcentre. For øjeblikket har Århus Kommune 50-60 ledige stillinger i ældreplejen. Det bedste, kommunen kan gøre for at få dem besat, er at give plejepersonalet væsentligt mere i løn, mener ældrerådmanden Dorthe Laustsen (SF).

»Det er vigtigt for at tiltrække folk, at vi ikke spiser dem af med en sulteløn. Lønnen for plejepersonalet ligger rigtig lav, når man tænker på det vigtige arbejde, de udfører,« mener ældrerådmanden.

Hun kunne godt tænke sig at give de lavtlønnede plejere omkring 1.000 kroner mere om måneden, og i morgen vil hun argumentere for det synspunkt på Kommunernes Landsforenings Repræsentantskabsmøde (KL). Hun mener, det er op til kommunernes organisation at forhandle en stor lønstigning hjem til plejerne, når forhandlingerne går i gang næste år.

Også Socialdemokraterne ønsker at give plejerne en større løncheck.

»Jeg synes, det kunne være en rigtig god ide, hvis de får noget mere i løn, men det vil kræve, at der er andre offentligt ansatte, der får mindre lønstigninger. Der er kun en bestemt pose penge til fordeling,« pointerer Margrethe Bogner (S), der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Århus Kommune.

I Kommunernes Landsforening vil den kommunale chefforhandler Mads Lebech (K) gerne finde flere penge til plejerne.

»Det står øverst på vores dagsorden, at ældreplejen skal have mere i løn. Men det handler ikke kun om løn, men også om arbejdsvilkår generelt og uddannelse,« siger han.

Mads Lebech (K) vil dog ikke skævvride lønudviklingen, så plejepersonalet får den største del af lønstigningerne, mens lønnen til andre offentlige ansatte står stille.