Laura Lindahl kritiserer kommuner for nøl: - De sidder på hænderne
Laura Lindahl (LA) mener, at kommunerne bærer skylden for, at det sociale frikort ikke er blevet mere udbredt. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kun ganske få har fået et socialt frikort, der giver udsatte borgere mulighed for at tjene 20.000 kroner, uden at blive trukket i offentlige ydelser. Kommunerne har ikke været gode nok til udbrede kendtskabet til ordningen, lyder det fra Laura Lindahl (LA).

Hjemløse, misbrugere og andre udsatte borgere har siden den 1. januar haft mulighed for at tjene op til 20.000 kroner, uden at blive trukket i kontanthjælp. Tiltaget blev muligt med det sociale frikort, men langt færre borgere end forventet har ansøgt om at blive en del af ordningen.

Liberal Alliances socialordfører, Laura Lindahl, var forkæmper for at få gennemført forslaget om det sociale frikort. Nu kritiserer hun landets kommuner for ikke at have gjort nok for at udbrede kendtskabet til det sociale frikort.

- Hvis man bare sidder på hænderne og siger, at der ikke er penge nok, så er der jo ingen tvivl om, at ordningen ikke kommer til at virke. Vi har givet kommunerne rammerne for, at de kan rulle ordningen ud, men vi kan ikke tvinge dem til det, siger Laura Lindahl til Avisen.dk.

Det sociale frikort tillader socialt udsatte at tjene op til 20.000 kroner om året uden at blive trukket i offentlige ydelser.

Da ordningen blev indført 1. januar 2019 regnede man med, at 4.000 ville anvende det sociale frikort, men ifølge DR har blot 137 borgere ansøgt om at få ydelsen.

Joy Mogensen (S), der er Borgmester i Roskilde Kommune og formand for KL's Socialudvalg, mener ikke kommunerne har fået nok midler til at rulle ordningen ud.

- Kommunerne har fået ansvaret for at visitere til ordningen, og den opgave tager vi selvfølgelig på os. Til gengæld har vi ikke fået midler til det store opsøgende arbejde i forhold til borgere og virksomheder, der ligger i at få det sociale frikort ud at leve. Derfor er vi på nuværende tidspunkt heller ikke så langt, som vi havde håbet, siger Joy Mogensen til Avisen.dk.

Det mener Laura Lindahl dog ikke kan være rigtigt.

- Det er et klassisk kommunalt svar, at man mangler penge. Jeg mener, at der måske er blevet brugt for mange penge på det her initiativ. Det skulle bare være endnu et tilbud, kommunerne skal give deres udsatte borgere. Lige nu er der penge nok til, at det teknisk kan lade sig gøre, siger LA-ordføreren.

Begge parter er dog enige om, at de er villige til at give ordningen længere tid, inden de kommer med deres endelige dom. Joy Mogensen mener, at det kan være en udfordring at oplyse stofmisbrugere og psykiske udsatte om den nye mulighed.

- I forhold til at informere borgerne om muligheden, tager det tid, fordi målgruppen for det sociale frikort ikke nødvendigvis er dem, der selv dukker op på kommunen og efterspørger det. Det kræver et stort opsøgende arbejde på blandt andet herberger og væresteder for hjemløse, siger Joy Mogensen.