Latter er en nødvendig social færdighed
Et grineflip, der er ude af ens kontrol, er noget, naturen har fundet på, så vi kan begå os socialt. Og så har latter en masse gavnlige effekter på helbredet.

Det er næsten umuligt ikke at grine med, når andre griner. For latter får vores hjerne til automatisk at trække lidt i smilebåndet.
Hjerneforskere ved University College London har fundet ud af, hvorfor vi simpelthen ikke kan lade være med at grine eller smile, når andre begynder på det.

Latter eller glædesråb udløser en aktivitet i en helt bestemt del af hjernen, som kaldes det præmotoriske cortex.
Og lige præcis det område styrer vores ansigtsmuskler. Lyden af latter tvinger derfor helt automatisk hjernen til at få ansigtet til at grine spontant.

Bedre sociale væsener

Hjernen har sandsynligvis udviklet den egenskab, så vi bliver bedre sociale mennesker.
Latter og hujen kommer nemlig oftest, når vi ser en komedieserie sammen med familien eller en fodboldkamp med vennerne, forklarer lederen bag det netop offentliggjorte studie, Sophie Scott.
»Denne reaktion i hjernen, som automatisk får os til at smile eller grine, giver os mulighed for at efterligne andres opførsel spontant, og det hjælper os til at begå os,« forklarer hjerneforskeren.

Det er hjerneforsker Thomas Ramsøy ved Hvidovre Hospital helt enig i. Det handler om nogle helt specielle celler i hjernen, man kalder ?spejlneuroner?, som gør, at vi mennesker automatisk efterligner andre menneskers bevægelser og lyde.
»Babyer er glimrende eksempler på, hvordan vi som mennesker lærer at forstå andres følelser: Vi efterligner følelser. Ved at gøre det, lærer du at sætte dig i andres sted. Hvis du smiler til en baby, så får du med garanti altid et strålende tandløst smil tilbage,« siger Thomas Ramsøy.

Latter er sundt

Studiet dokumenterer kun det, som latterklubberne herhjemme altid har vidst. Latterinstruktør Thomas Flindt bruger latterens smittende effekt.
»I praksis står man 20 mennesker i en rundkreds og skraldgriner, men der er ikke noget sjovt at grine af. Vi udnytter den selvforstærkende effekt, som latter har i grupper«, siger han.

Mange videnskabelige studier har dokumenteret, at latter både styrker immunforsvaret og mindsker hjerte- karsygdomme, gigt og stress. Derudover øger latter forbrændingen og mængden af de signalstoffer i hjernen, som giver lykke- og lystfølelse.