Lars von Trier i ny nazi-provokation
Nazisternes møde på 'Zeppelin Field' i Nürnberg, Tyskland i 1937. Monument er nu omdrejningspunkt i en ulmende nazi-skandale, som instruktøren Lars Von Trier har sat i gang. Foto: Wikimedia Commons / German Federal Archive
Et monument i Nürnberg er omdrejningspunkt i en ulmende Nazi-skandale, som den excentriske filminstruktør Lars Von Trier har skudt i gang.

Om det var en dårlig joke eller en reel hyldest til nazismen, der fik instruktør Lars Von Trier smidt ud af den prestigefyldte filmfestival i Cannes, står stadig hen i det uvisse.

Men man skulle i det mindste tro, at den excentriske danske filminstruktør havde lært lektien og nedtonet sine fremtidige nazi-referencer.

Det har han ikke, skriver BT.

For godt nok nægter instruktøren at udtale sig om sin seneste nazi-provokation, men han holder stædigt fast i retten til at provokere gennem referencer til nazismen.

Lars Von Trier er nemlig manden bag et kunstprojekt, hvor almindelige mennesker opfordres til at indsende fem minutters genskabelse eller fortolkning af seks internationalt kendte kunstværker.

Et af de kunstværker, som Lars Von Trier har udvalgt, er det tyske monument 'Zeppelin Field' i Nürnberg, Tyskland.

Monumentet blev bestilt af Adolf Hitler og opført af nazi-lederens chefarkitekt Albert Speer mellem 1934 og 1937.

Det har siden tjent som kulisse til enorme propaganda-parader, der blandt er foreviget af den kendte instruktør Leni Riefenstahl i filmen 'Triumph des Willens' fra 1935.

Valget af 'Zeppelin Field' kan således også være en reference til den tyske instruktør, der ligesom Lars Von Trier, hårdnakket benægtede at være nazist - selvom hun instruerede mange af nazisternes propagandafilm før krigen.

Lars Von Trier skal dog ikke selv i klipperummet for at sætte de mange filmklip sammen, men har i stedet sat instruktøren Jenle Hallund til den del af arbejdet.

- Jeg har ikke snakket med Lars om, hvorfor han også har valgt det værk, men jeg ved jo, at manden ikke er nazist, og jeg har respekt for hans valg, siger hun til BT.

Måske har Lars von Trier valgt en anden instruktør for netop for at distancere sig fra yderligere kritik og den potentielle nye nazi-skandale, projektet kan afføde.

Jenle Hallund er sikker på, at Lars Von Trier ikke vil trække sig ud af projektet, selvom han har nægtet at udtale sig yderligere om sit valg.

- Han har jo pålagt sig selv tavshed, efter det der i Cannes, siger hun til BT.

Kilde: BT