Langsom starter? Sæt fart under din computer
Har din computer mange programmer, der starter med op, kan du risikere, at den bliver langsom. Men det er der råd for, fortæller it-journalist Natasja Broström fra Datatid Techlife. Colourbox/Free
Er din computer lang tid om at starte op, kan der være behov for en udrensning.

Der er intet, der kan sætte tålmodigheden på prøve som en computer, der er sløv i betrækket.

Men det er der råd for, lyder det fra Natasja Broström, der er it-journalist hos magasinet Datatid Techlife.

Når det kommer til en langsomt startende computer, er det typiske problem, at for mange programmer åbner under opstarten.

- Jeg tror, at mange mennesker bliver overrasket over, hvor mange programmer der starter op, når de tænder computeren, siger Natasja Broström.

Når du køber en ny computer, følger der ofte mange programmer med, som du formentlig sjældent eller aldrig bruger - også kaldet bloatware. De skal ifølge Natasja Broström bare slettes.

Har du en Windows-computer, kan du gøre det ved at trykke på forstørrelsesglasset i venstre hjørne og skrive "msconfig". Og ved at trykke på menuen "start" kan du se, hvilke programmer der starter med op.

Selv om så meget som muligt helst skal slettes fra denne liste, er der alligevel enkelte programmer, du bør lade ligge.

- Som udgangspunkt vil jeg aldrig røre ved programmer, der er udgivet af Microsoft Corporation. Udgiveren af programmet vil fremgå af listen, siger Natasja Broström.

Du kan ikke komme uden om, at din computer bliver slidt over tid, og her er det primært processoren, grafikkortet og rammene, der efter nogle år kører langsommere.

Det kan derfor være en god idé at få diagnosticeret, hvor problemerne specifikt ligger. Og til at gøre det har Windows lavet sit egen diagnosticeringsværktøj.

Igen skal du klikke på forstørrelsesglasset i venstre hjørne, hvor du skal søge efter "Windows Hukommelsesdiagnosticering".

- Den påpeger, hvor på computeren der kan være problemer, og så går værktøjet selv ind og rydder op, fortæller Natasja Broström.

Har du ikke en pc, kan du installere programmet CCleaner, som på samme måde rydder op i tidligere programinstallationer og systemopdateringer, der kan virke sløvende, lyder det fra Natasja Broström.

En diskoprydning kan også være en mulighed, da mange filer gennem tiden ophober sig på systemdrevet - oftest kaldet C-drevet.

- Det er den funktion, som hedder "oprydning af systemfiler". Der kan være adskillige gigabyte at hente, som blandt andet er overflødige filer fra tidligere opdateringer, fortæller Natasja Broström.

Selv om du laver talrige oprydninger på computeren, kan du opleve, at der skal større og dyrere ændringer til for igen at få fart på computeren.

Det gælder særligt computere af ældre dato, fortæller Mathias Emil Nielsen, der er stifter og it-tekniker hos virksomheden GladTeknik.

- Hovedproblemet er ofte, hvis du har computer med en mekanisk harddisk, da de bliver sløvere efter to til fire år. Derfor bør du skifte til SSD-harddisk.

- Har du ikke råd til en ny harddisk, kan du i stedet geninstallere computeren, siger han.

Har du mod på det, er det også muligt at gøre det selv ved hjælp af Microsofts egen supportside - ellers kan du få det gjort hos en professionel.

Ifølge Mathias Emil Nielsen vil en geninstallering betyde, at computeren bliver op mod fire gange hurtigere, end den var før.

- Jeg plejer at sammenligne det med, at du køber en ny bogreol og stiller to bøger på - så er det nemt at finde den bog, du skal bruge.

- Men med tiden er der måske 200 bøger på reolen, og så bliver det meget sværere at finde den rigtige bog. Og det er det samme, der sker med en mekanisk harddisk over tid, siger Mathias Emil Nielsen.

Det er typisk computere, der er tre til fem år gamle, som har en mekanisk harddisk i dag.

/ritzau fokus/

Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS