Landsbybanker risikerer økonomisk lussing
Vestjysk Bank opkøbte for nogle år siden Ringkjøbing Bank. Flere mindre banker er i fare for konkurs. Foto: Vestjysk Bank
Lokale Pengeinstitutter mener, at 30 mindre banker er i fare for konkurs. EL vil tage sag op i Folketinget.

Regeringens nyeste bankpakke, der blev vedtaget i marts, er en fiasko, og derfor er der udsigt til nye store tab i banksektoren.

Det mener foreningen Lokale Pengeinstitutter, som repræsenterer 75 af landets små og mellemstore banker, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

John Norden, administrerende direktør i den uafhængige bankportal Mybanker, giver ifølge avisen foreningen ret.

- Man har intet opnået med bankpakken. 20-30 banker er i klemme, og nogle af dem risikerer at gå ned, siger John Norden.

Formålet med den såkaldte "Bankpakke V" var at redde FIH Erhvervsbank fra en truende konkurs ved at flytte for 16 milliarder kroner ejendomslån over i statens afviklingsbank, Finansiel Stabilitet.

Af forligspartiernes aftale fremgår det, at man ved at flytte de dårlige ejendomskunder, samtidig ville hjælpe en række mindre banker, der havde penge i klemme hos de samme kunder som FIH.

FIH skilte sig dog så hurtigt af med de dårlige kunder, at de øvrige banker risikerede at ryge med i faldet.

Nu viser det sig, at Finansiel Stabilitet afvikler de dårlige ejendomskunder i samme tempo som FIH, og chefen for Finansiel Stabilitet kalder det en misforståelse, at man ville sikre en mindre brutal afvikling af kunderne.

- Det er ikke noget, der indgår i den politiske aftale. De her kunder skal afvikles på samme måde som dem, vi har fået fra andre banker, siger direktør Henrik Bjerre-Nielsen, Finansiel Stabilitet, til Jyllands-Posten.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, vil nu tage sagen op i Folketinget. Han mener, at situationen er kritisk for mindre virksomheder, der har brug for lån til at foretage nødvendige investeringer.

Han siger i en kommentar:

- Løsningen er ikke igen at vedtage en bankpakke, hvor man forsøger at redde nødlidende banker, men at Finansiel Stabilitet omdannes til en reel statslig ejet bank, som fokuserer på udlån til investeringer i nye arbejdspladser i virksomhederne.