Landmænd snyder sig selv for høstmillioner
Nogle gange går det godt, andre gange skævt. I år må mange landmænd finde sig i det sidste. Colourbox
Planteavlere sikrer en god nats søvn, men det kan koste rigtig store penge.

Høsten er så småt ved at komme op i fulde omdrejninger over alt i landet.

Men langt fra alle landmænd kommer til at score kassen på den store tørke, der hærger Midtvesten i USA.

Op imod en fjerdedel af landmændene herhjemme har nemlig låst kornprisen fast og kommer derfor ikke til at nyde godt af de usædvanligt høje priser, som tørken på den anden side af Atlanten resulterer i.

"Det er et lotteri," konstaterer Torben Hansen, der er formand for Landbrud og Fødevarer Planteproduktion.

Prisen på hvede er steget med op imod 50 procent de seneste fem uger.

En måde at sikre sig på

Det er ganske almindeligt, at landmænd låser prisen på afgrøderne fast. På den måde kan de på et tidligt tidspunkt få overblik over, hvor meget de har udsigt til at tjene på høsten.

Men lige nu bider den fremgangsmåde altså mange bagi.

Den store tørke i USA ser nemlig ud til at indbringe landmændene op imod tre-fire milliarder kroner samlet set i ekstra indtægt.

Det sker fordi efterspørgslen på korn ryger i vejret, når de amerikanske farmere ikke får den høst, de normalt er garant for.

"Nogle år vinder landmændene på at låse prisen hos råvareropkøberne, andre år - som i år - må mange nok finde sig i at gå glip af nogle penge," forklarer Torben Hansen.

Han understreger, at det set over en årrække formentlig er fornuftigt at låse prisen på dele af høsten, men at det også betyder, at man som landmand vil gå glip af penge nogle år.

Den pris landmændene får for deres korn starter i øjeblikket på cirka 1.500 kroner for et ton, men den kan bliver 20-30 procent højere, hvis tørken i USA fortsætter.

Landmændene sikrer nattesøvnen

Hos Sydbank vurderer makroøkonom Camilla Skovsbo Erichsen, at landmændene nok går glip af nogle penge her og nu, men de sikrer noget andet og måske lige så kostbart.

"Man kan sammenligne landmændenes situation med almindelige husejere, som fravælger flekslån af hensyn til nattesøvnen. Måske går man glip af en gevinst, men til gengæld vinder man de rolige drømme," siger hun.

Landmændene bør dog - på lige fod med andre virksomheder - sætte sig ned og danne sig et overblik over, hvorvidt de over en årrække taber eller vinder ved at fastlåse kornprisen, lyder opfordringen fra Sydbank.

Høsten anno 2012

Den pris landmændene får for deres korn starter i øjeblikket på cirka 1.500 kroner for et ton.

Hvis tørken i USA fortsætter kan det beløb overstige 2.000 kroner.

Prisen varierer dog fra opkøber til opkøber. Og prisen er også meget afhængig af kornets kvalitet.

Høsten er allerede i fuld sving. Derfor ønsker landmændene - som de fleste andre - tørt og varmt vejr.

Kilde: landbrug og Fødevare Planteproduktion.