Landmænd smadrer vild natur
Næsten 12 procent af den danske vilde natur er oppløjet, hvilket rammer levesteder for en lang række dyr og planter, blandt andet harer, sjældne fugle, vilde orkideer og andre sårbare blomster. Foto: Colourbox
Dansk landbrug har pløjet vild natur ned i et hidtil ukendt omfang - med regeringens tilladelse, viser ny opgørelse.

"Den største naturskandale i 20 år."

Sådan betegner tre førende eksperter den tilladelse, regeringen i de seneste år har givet landbruget til at oppløje naturrige brakarealer, skriver Politiken.

Dansk landbruget har således oppløjede 1.320 kvadratkilometer naturrige brakarealer fra 2007 til 2010, viser en ny opgørelse fra Fødevareministeriet.

Det svarer til næsten 12 procent af Danmarks samlede naturareal - eller omregnet til et område på størrelse med Bornholm, Langeland, Als og Læsø tilsammen.

Som kompensation for brakområderne lovede regeringen i 2007 at skabe erstatningsnatur andre steder, men det lader stadig vente på sig.

"Vi har brugt tiden på at finde de rigtige modeller. Og det meste har ikke så lange udsigter," lyder forklaringen fra fødevareminister Henrik Høegh (V).

Carsten Rahbek, der er professor i makroøkologi på Københavns Universitet, siger til avisen, at ikke alene er det en katastrofe for dyr og planter - samfundsøkonomisk er det også en rigtig dårlig forretning for Danmark på grund af EU's skrappe miljøregler.

Også de økonomiske vismænd kritiserer regeringens beslutning om at tillade brakoppløjning som værende forhastet og lemfældig.

Kilde: Politiken