Lamme rotter kan gå med ny type implantat
I et forskningsprojekt havde forskere held med at give rotter med rygmarvsskade førligheden igen med en ny type implantat. Scanpix - arkivfoto
Verdens første implantat, der har evnen til at bøje og strække sig med kroppens eget væv, har givet rotter med rygmarvsskade deres førlighed tilbage.

Af Videnskab.dk

Forskerne er nu et skridt nærmere at fremstille implantater, der kan give lamme mennesker førligheden tilbage, og som samtidig ikke bliver afvist af kroppen.

I et forskningsprojekt havde forskere fra Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne nemlig held med at give rotter med rygmarvsskade førligheden igen med en ny type implantat, der sender elektriske signaler og medicin direkte ind i rygmarven, skriver Videnskab.dk.

»Dette åbner vejen for nye terapeutiske muligheder for patienter, der lider af neurologiske traumer og forstyrrelser, særligt for personer der er blevet lammet efter skader på rygmarven,« siger professor Stéphanie Lacour fra Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne i en pressemeddelelse.

Se rotterne gå igen efter operationen i en video på Videnskab.dk

Det nye ved forskernes implantat er, at det på grund af sin fleksibilitet kan placeres i tættere kontakt med rygmarven end tidligere muligt.

Traditionelle implantater er begrænsede ved, at de oftest ikke kan placeres under rygmarvens beskyttende hinde - det såkaldte 'dura mater’, skriver forskerne i deres artikel i Science.

Når implantaterne placeres under denne hinde, afviser kroppen dem med tiden, hvilket viser sig i form af inflammation, opbygning af arvæv og afvisning af implantatet.

Den nye type af implantat bruger en række nye tiltag for at minimere risikoen for, at det bliver afvist af kroppen.

Læs også hos Videnskab.dk: Mand styrer robotarme med sine tanker

Forskerne testede det nye implantat i seks uger med rotter, der havde fået skader på rygmarven.

Nogle rotter fik indopereret det nye, fleksible implantat, hvor en anden gruppe i stedet fik indopereret en mere traditionel, ufleksibel udgave af implantatet.

Efter 1-2 uger begyndte rotterne med stive implantater at udvise betydelige motoriske vanskeligheder, der blev værre med tiden.

Rotterne fik besvær med deres gang og kropsholdning, de fik ændringer i kontrollen med deres fødder, og de havde mindre bevægelse i deres ben.

Da forskerne efterfølgende sammenlignede rotternes rygmarv, fandt de også ud af, at rotterne med stive, ufleksible implantater havde fået inflammation omkring implantaterne, og at rygmarven under implantatet var blevet deform.

Rotterne med fleksible implantater oplevede derimod ingen af disse vanskeligheder.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Elektriske stød får lammede til at gå normalt

Virker lysterapi mod vinterdepression?

Fantastisk film af en pytonslange, set indefra