Lakhdar Brahimi bliver ny Syrien-udsending
FN udnævner Algeriets tidligere udenrigsminister Lakhdar Brahimi til ny mægler for Syrien.

Algeriets tidligere udenrigsminister Lakhdar Brahimi erstatter FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan som international mægler for Syrien. Det bekræfter en talsmand for FN i New York.

Udnævnelsen kommer samtidig med, at den nu 17 måneder lange konflikt mellem oprørere og det syriske styre stadig konstant optrappes og får stadig værre konsekvenser for civilbefolkningen.

- Generalsekretær Ban Ki-moon glæder sig over, at Lakhdar Brahimi er villig til at bruge sine store evner og erfaring i denne vigtige opgave, siger talsmand Eduardo del Buey, talsmand for Ban.

Han tilføjer, at det er afgørende, at Lakhdar Brahimi får en "stærk, klar og enig" opbakning fra det internationale samfund.

Den nu 78-årige Brahimi får en lidt anden titel end Kofi Annan, der træder tilbage som FN's og Den Arabiske Ligas specielle udsending for Syrien ved udgangen af august. Brahimi kaldes Den Fælles Specielle Repræsentant for Syrien.

- Han skal forsøge ad diplomatisk vej at fremme en fredelig løsning på konflikten i Syrien, hvad der fortsat er FN's højeste prioritet, siger talsmanden

Det er planen, at Brahimi rejser til New York til konsultationer med Ban Ki-moon i næste uge for at lægge planer for et nyt forsøg på at stoppe konflikten i Syrien.

Ifølge FN har 18.000 mennesker mistet livet under den snart halvandet år lange konflikt. Menneskeretsorganisationer siger, at 23.000 mennesker er omkommet.

/ritzau/Reuters