Lækagekongen vil stoppe sin selvbiografi
Wikileaks-grundlæggeren Julian Assanges selvbiografi bliver nu udgivet. Assange har dog ikke læst eller godkendt den. Foto: Bertil Ericson, AFP
Wikileaks-grundlæggeren, Julian Assange, bliver nu selv offer for en udgivelse. Et forlag udgiver en selvbiografi, han ikke har skrevet.

Julian Assange er blevet verdensberømt som grundlægger af Wikileaks, der offentliggør hemmelige dokumenter.

Men nu bliver australieren selv offer for en uautoriseret udgivelse, skriver CBS.

Det engelske forlag Canongate udgiver nemlig bogen 'Julian Assange: Den uautoriserede selvbiografi', som indeholder hans erindringer. Men hovedpersonen selv kritiserer forlaget for, at bogen er skrevet på baggrund af en kladde, som både var ufærdig og fejlfyldt. Derudover er han fortørnet over, at han ikke har fået mulighed for at læse bogen.

Kladden var resultatet af 50 timers interview med en såkaldt ghostwriter, som skulle skrive en selvbiografi i australierens navn.

Julian Assange har nemlig tidligere indgået en aftale med Canongate om at skrive en selvbiografi. Den kontrakt indbragte ham ifølge New York Times 1.7 millioner dollars (9.4 millioner kroner, red.). Pengene skulle bruges til Assanges omfattende advokatregninger i forbindelse med en retssag i Sverige, hvor han står tiltalt for voldtægt.

Assange fortrød dog kontrakten og forsøgte at annullere den, men forlaget hævder, at han ikke har betalt sit forskud tilbage, og at man derfor er i sin gode ret til at udgive den.

Assange har udsendt en pressemeddelelse, hvor han fordømmer udgivelsen.

"Den uautoriserede udgivelse fra Canongate handler ikke om informationsfrihed - (det, red.) handler om gammeldags opportunisme og dobbeltspil - at røvrende folk for at tjene en skilling."

Kilde: CBS