Læger: Patientpleje lider under sparekniv
Det er plejen og den personlige kontakt, der forsvinder, når sygehusene effektiviserer, mener lægeforeningen.

Lægerne har i store træk klaret sig igennem faldende udgifter i sundhedsvæsnet ved at løbe hurtigere. Men de mærker tydeligt, at plejepersonalet på de danske sygehuse er skåret ned.

Det siger lægeforeningens næstformand, Poul Jaszczak.

Nye tal fra OECD viser, at udgifterne i sundhedsvæsnet faldt med cirka syv milliarder kroner fra 2009 til 2010. De faldende udgifter kan ifølge Lægeforeningen især mærkes på nedskæringer i plejepersonale på sygehusene.

- Det gør indtryk, når plejepersonalet, vi arbejder sammen med, bliver skåret ind til benet, siger Poul Jaszczak til Ritzau.

Han oplever også, at den konstante effektivisering af alle procedurer og behandlinger, somme tider svækker fokus på, hvad der er målet.

- Der kommer fortsat flere patienter igennem systemet, så min bekymring er, at vi med øget aktivitet og hastighed risikerer kvaliteten af behandlingen, siger Poul Jaszczak.

Han frygter, at det kan øge risikoen for fejl, når sundhedspersonalet ikke kan bruge tid på at overveje hvilke undersøgelser og behandlinger, der er bedst at sætte i gang.

- Selvom personalet gør sit bedste, risikerer vi at overse noget, vi ikke burde overse, siger han.

Kortere indlæggelser får en del af æren for de lavere sundhedsudgifter. Men de har også en slagside.

- Når vi både sætter farten op og udskriver patienten tidligere, kan kæden godt hoppe af, hvis kommunen, som skal tage sig af de udskrevne patienter, ikke har en chance for at følge med, siger lægernes næstformand.

Lægeforeningen går ikke ind for besparelser for besparelsens skyld, men er åbne for, at der skal findes nye måder at behandle bedre, smartere og billigere på.

Det højere tempo hos lægerne og behandling af patienter på samlebånd, stiller nemlig højere krav til plejepersonalet og kommunerne, som skal tage sig af patienten efter indlæggelsen.

- Hvis kommunerne ikke kan følge med, og plejepersonalet er sparet væk, så er der jo ikke meget patientpleje tilbage, siger Poul Jaszczak.

Derfor mener han, at det er vigtigt at kommunikere på tværs af kommuner og regioner, så patienter ikke tabes på gulvet undervejs i deres behandling.

/ritzau/