Læger får etisk regelsæt
Lægernes rolle i sager om anbefalet medicin, skal være fuldstændig klar, siger lægeforeningen. Foto: Colourbox
Det er for svært at gennemskue, hvis en læge er i lommen på medicinalindustrien. Det skal nye etiske regler gøre op med.

Det skal være slut med læger, der anbefaler medicin eller piller fra et firma, hvor de selv er på lønningslisten. Det skal i hvert fald fremgå helt tydeligt, hvis det er tilfældet, siger lægeforeningen.

Det skriver DR.dk

"De læger, der bliver ansat til at rådgive myndighederne, må ikke have andre interesser end de rent faglige, som de er udpeget til at varetage," siger Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen.

Diskussionen er igen brudt op efter Ekstra Bladet i dag kunne afsløre, at to læger der har anbefalet en rygestoppille for Sundhedsstyrelsen, selv modtog penge fra producenten, Pfizer.

Mads Koch Hansen slår fast, at læger stadig godt kan arbejde sammen med medicinalvirksomheder. Lægens rolle skal bare være helt klar.

"Det skal være sådan, at det er helt utvetydigt, om man i den rolle, man har for medicinalindustrien, også kan være rådgiver for myndighederne eller ej. Der skal ikke være nogen tvivl. Det kan godt være, at nogle læger må vælge, om de vil det ene eller det andet," siger han.

Lægeforeningen regner med at have det nye kodeks klar i løbet af foråret.