Lægeformand: Medicinmisbrug er begrænset
Læger har let adgang til medicinskabet, og på Sjælland fristes flere ifølge embedslægen til selv at dykke ned i herlighederne. Foto: Colourbox
Den lette adgang til medicin får nogle læger og sygeplejersker ud i et misbrug. Problemet er dog lille, mener lægeformand.

Læger med blanke øjne, der lugter af sprut eller sygeplejersker, der snøvler, når de taler med patienterne om medicin.

Embedslægen i Region Sjælland har i øjeblikket 50 læger og sygeplejersker under tilsyn for medicin- eller alkoholmisbrug, skriver Sjællandske i dag.

Alligevel mener formand for De Praktiserende Læger, Henrik Dibbern, at problemet er begrænset.

"Der er 90.000 læger og sygeplejersker i Danmark. Godt 15.000 af dem arbejder på Sjælland, og af dem er 50 under observation. Det er selvfølgelig et problem, men man kan ikke sige, at det er noget, der er løbet fra os," siger Henrik Dibbern til Newspaq.

Han tror ikke, at lægers lette adgang til medicinskabet er det, der udløser stofafhængigheden.

"Alle mennesker kan havne i en situation, hvor de får et misbrug, men læger og sygeplejersker har en særlig let afgang til medicin, der kan være med til at fastholde dem i det misbrug, de har," siger Henrik Dibbern.

Han opfordrer kolleger og patienter til at være opmærksom på et eventuelt misbrug og henvende sig til myndighederne, hvis noget er galt.

"Problemet i almen praksis er, at vi arbejder i små enheder, hvor man har svært ved at overskue, hvordan en kollega har det. Til gengæld har de praktiserende læger et meget tæt forhold til patienterne, så der vil hurtigt gå rygter, hvis en læge har et misbrug," siger han.

Det er i sidste ende embedslægerne, der skal undersøge, om en læge eller sygeplejerske er for påvirket til at passe sit arbejde.

I lægevagten har lægerne ifølge Henrik Dibbern indført retningslinjer for, hvad man skal gøre, hvis en læge virker påvirket. Det samme er dog ikke muligt i almen praksis, fordi mange læger arbejder alene.