Lægeforening efter frifindelse: En sejr for fornuften
Andreas Rudkjøbing er som formand for Lægeforeningen tilfreds med, at der er sat juridisk punktum for den såkaldte Svendborg-sag. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Lægeforeningens formand er glad for, at der med Højesterets som i Svendborg-sagen er skabt klare linjer.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er glad og lettet over, at Højesteret har frifundet en læge i sagen, hvor en diabetespatient døde, efter at være blevet indlagt på Svendborg Sygehus tilbage i august 2013.

- Frifindelsen af den yngre læge i den såkaldte Svendborg-sag er en sejr for fornuften og det eneste rigtige udfald af denne sag, som er dybt ulykkelig.

- Først og fremmest for patienten og de pårørende, naturligvis, men den er også af principiel betydning for lægestanden, siger han i en pressemeddelelse.

Det ville have fået store konsekvenser for danske læger, hvis lægen var blevet kendt skyldig, mener formanden.

- Vi arbejder i en virkelighed, hvor vi skal tage beslutninger - nogle gange hurtigt og på et ufuldstændigt grundlag. Vi skal handle og er afhængige af hinanden og kolleger fra andre fag, siger han.

Den anklagede læge blev først frifundet i byretten.

Senere kendte landsretten hende dog skyldig i grov pligtforsømmelse, fordi hun ikke tydeligt nok fik ordineret blodsukkermålinger af den indlagte.

Men med Højesterets frifindelse er der med Andreas Rudkjøbings ord nu "kommet klarhed over juraen".

Højesteret lagde i sin afgørelse vægt på, at lægen ikke har handlet så uagtsomt, at der er tale om en grov forsømmelse eller skødesløshed.

/ritzau/