Læge-udvalg fedtet ind i medicinalindustrien
Sundhedsministeren vil nu nedsætte en arbejdsgruppe, der skal belyse lægernes dobbeltroller. Foto: Colourbox
Læger i en lang række udvalg nedsat af Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen har samtidig interesser i medicinalindustrien.

Mindst 28 læger er med til at godkende ny medicin og har samtidig et økonomisk samarbejde med medicinalbranchen.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en gennemgang, avisen har lavet af ti udvalg under Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen.

Enkelte af lægerne har samarbejdet med 10-11 forskellige medicinalvirksomheder, samtidig med at de skal rådgive myndighederne om, hvilken ny medicin, der skal sælges på det danske marked.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, kræver et forbud mod, at læger der har økonomiske bindinger til industrien kan sidde i de rådgivende nævn.

"Det er en uacceptabel sammenblanding af interesser. Man kan ikke være med til direkte eller indirekte at sælge medicin og så samtidig have en rådgivende funktion i forhold til sundhedsmyndighederne," siger han til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil nu nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan blandede interesser kan undgås - og det bifaldes af de Konservatives sundhedsordfører Benedikte Kier.

"Jeg synes, det er ret god ide at nedsætte et udvalg, som går ind og kommer med nogle forslag til nogle mere klare regler, så lægerne præcist ved, hvad de har at forholde sig til," siger hun til Newspaq.