Læge til smerteramt pædagog: Piskesmæld er noget fra et cirkus
Gitte Lindegaard har fået afvist sin arbejdsskadesag med henvisning til, at piskesmæld ikke er noget, man finder i ryggen, men i et cirkus. Foto: Privatfoto
Trods stærke smerter i ryg og lænd efter et fald på jobbet, er der intet at hente hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for pædagogen Gitte Lindegaard. - Jeg blev så forarget.

Pædagogen Gitte Lindegaard har fået afslag på sin sag hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, selvom hendes smerter gør det umuligt for hende at fortsætte i sit job. Det skriver BUPLs fagblad Børn&Unge.

- Jeg kommer ikke til at arbejde som pædagog mere. Jeg kan ikke engang slå græsset i min have – jeg kan knap vaske mit eget hår, siger hun i dag.

Historien, der ender med et opsigtsvækkende svar fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings læge, begynder i en svømmehal for to år siden.

Hun er afsted med en otte-årig pige i kørestol, som hun på det tidspunkt er støttepædagog for. Da de to er færdige i bassinet, hjælper hun pigen op.

- Jeg kører stolen ned ad rampen og får pigen op at sidde. Så trækker jeg hende langsomt baglæns op ad rampen. Det er den eneste måde, det kan lade sig gøre. For enden af rampen skrider mine ben under mig, og jeg sætter mig på enden, fortæller Gitte Lindegaard til fagbladet.

Hun holder godt fast i kørestolen, så den otte-årige pige ikke kører ned i vandet igen. Derfor kan hun ikke tage fra med hænderne.

- Jeg får straks smerter hele vejen op gennem ryggen, siger Gitte Lindegaard.

Smerterne begynder i lænden og rygsøjlen og går hele vejen op til kraniekanten. Og smerterne går ikke væk.

Piskesmæld

Hendes egen læge vurderer, at hun lider af piskesmæld og efter nogle dage tilbage på jobbet, bliver hun sygemeldt.

Derfor bliver hun meget overrasket, da hun i september 2015, fem måneder efter ulykken, får afslag fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring: Hendes fald kan ikke anerkendes som en arbejdsskade. Det skriver BUPLs fagblad Børn&Unge.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har fået en anden læge til at vurdere sagen lægefagligt. Det er blandt andet på den baggrund, at hun ikke kan få en arbejdsskadeerstatning.

Lægens vurdering lyder blandt andet:

“Piskesmæld er noget, der hører hjemme i en cirkusarena, selvom jeg er vidende om, at visse behandlerkategorier anvender dette udtryk meget bredt om nakkevrid."

- Jeg blev så forarget. Også på vegne af alle andre, der får et piskesmæld. Hvis du ikke har oplevet det, ved du ikke, hvor slemt det er, siger Gitte Lindegaard til fagbladet.

Avisen.dk har set afgørelsen med lægens vurdering.

Nakkeskader er svære

Gitte Lindegaard bliver desuden undersøgt af en speciallæge, som stiller fem diagnoser. Hun har kroniske smerter, skader på rygmarven, er i en tilstand af muskelopspændthed, har følger efter piskesmæld og har hukommelses- og koncentrationsbesvær.

Ifølge Jacob Madsen, arbejdsskadekonsulent hos BUPL, rejser Gitte Lindegaards sag flere problemstillinger.

- Lægefagligheden anerkender ikke smerter i nakken, med mindre man har slået hovedet eller nakken direkte. Samtidig er det et problem i mange af vores sager, at pædagogen selv skal bevise, at skaden stammer fra ulykken. Dermed får det første lægebesøg meget stor betydning, siger Jacob Madsen, som mener, det ville have hjulpet Gitte Lindegaards sag, hvis hendes egen læge i første omgang havde beskrevet smerterne mere klart, siger han til Børn&Unge.